февруари 28, 2024

Надпревара за най-тежки – коч и пръч на Събора на овцевъдите, наградата е 1000 лв.

0

 

 

Състезание за най-тежък коч и най-тежък пръч за първи път ще се проведе на  тазгодишния Национален събор на овцевъдите в България. По 1000 лева ще е наградата за призовото място в надпреварата. Това е най-новото  състезание на събора и в него със свои животни могат да се включат стопани от цялата страна.

Осмият Национален събор на  овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май на поляните край Петропавловския манастир край Лясковец. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Във формата, представящ българското овцевъдство и козевъдство, ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия.

През трите дни на събора ще има изложения на животни (чистопородни овце, кози, кучета, месодайни говеда и др) , на селскостопанска техника и оборудване, фермерски пазар с млечни и местни хранителни продукти, кулинарни зони, традиционни занаяти, музейни експозиции, фолклорен конкурс, нестинари.

Едни от големите атракции ще са фермерските състезания  – ръчна срижба на овце в петък, 11 май, и състезания по ръчно доене, най-тежък коч и пръч  и теглене на товари от най-големите коне – тежковози в събота, 11 май.

Записването за състезанията в различните категории започва от 1 април 2019 г.,  като заявки се приемат на тел. 0898 513233 , 0884 517151,  както и на info@saborbg.com

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *