февруари 22, 2024

Ректорът отвръща на удара:„Финансовото състояние на ВТУ е стабилно. Тези, които почти го бяха фалирали, сега пробват да ни обвиняват във всичко!“

0

„Разтревожени сме от вероятността на 20 май да няма легитимни избори, но разчитаме на разума на всички колеги, преподаватели, служители и студенти. Не вярвам някой, освен една групичка, да е заинтересован от закриването на университета. Тази групичка е младежкото ядро на партия ВМРО и това е публична тайна през последните двайсетина години“.

За това предупреди на редовната си пресконференция ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Заедно с него присъстваха зам.-ректорите Стоян Буров, Димитър Димитров, Вихрен Бузов, директорът по магистърските програми Димитър Симеонов, и проф. Малко Палангурски.

Те увериха, че ръководството прави всичко възможно, за да може на 20 май тази година във висшето училище да бъде избрано ново колективно ръководство, въпреки, че председателят на Студентския съвет на няколко пъти е отказвал пред Академичния съвет да провежда избори. По тази причина ръководството на ВТУ е изпратило до всички членове на Студентския съвет уведомително писмо, че във ВТУ се готви „Свищовския сценарий“, т.е. Общото събрание за избор на ръководство да бъде провалено, след време да се назначи служебен ректор и накрая – ликвидатор.

„Искате ли да бъде така? Студентите са част от нашия университет и те освен права, имат и отговорност към институцията“, припомни проф. Бонджолов. И уточни, че председателят на студентския съвет носи отговорност по чл. 74 ал. 2 от Закона за висшето образование.

„Това уволнение, закани,заплахи ли са? Човек трябва да бъде отговорен. Не може да имаш само права, не сме детска градина. Дори и там децата и учителките са отговорни хора. Не може да казваме „не“ напук и „няма пък“! Какво няма пък? Всички  сме заинтересовани за съдбата на университета. Или искате другия сценарий, в който се опитват да ни вкарат“, попита още Ректорът. Той съобщи, че има подписка от около 300 души, които настояват да се проведат избори, но се оказва, че 11 000 студенти, преподаватели и служители стават заложници на четири – пет човека.

„За съжаление по никакъв начин не можем да им влияем, не можем да ги задължим, не можем да направим нищо друго. Както виждате, предлагаме им. Нито ги заплашваме с уволнение, нито има и намек за това, а им припомняме, че носят отговорност ако се провалят нещата. И ето защо в тази ситуация сме принудени да се обърнем към министъра, който по закон има право да се намеси, както се е намесил предишния министър“, информира още проф. Бонджолов. Според него казусът е пословичен, с почти двайсетгодишна давност и прилича на раково образование, което трябва да бъде отстранено, защото структури с партиен и религиозен характер са забранени на територията на университета.

Министър Вълчев е уведомен за ситуацията и от него се очаква в най-кратък срок да се произнесе дали е изтекъл мандатът на студентите и докторантите в Общото събрание – каквито мотиви изтъква председателя на Студентския съвет, и по какъв ред следва да бъдат избрани техни представители в Общото събрание.

„В момента финансовото състояние на ВТУ е стабилно за разлика от фалита преди четири години. Същите хора, които го фалираха, сега се изправят отново и пробват да обвиняват нас. В момента задълженията на ВТУ, по които се водят дела, са приблизително половин милион, а бяха над 6 млн. лв. Има проверки, които вървят, постоянни одити в системата, гледат ни 24 часа в денонощието – какво харчим  и какво получаваме. Информацията може да се проследи и да се види от всеки“, увери проф. Бонджолов. Той уточни, че за да се избегнат финансови проблеми е разговарял с министъра, а Академичния съвет му е дал мандат, за да бъде подсигурена кредитна линия. Целта е да се избегнат проблеми с „обръчите от фирми“, които източват ВТУ по схема още от 2009 г.

„Условията на кредита са ясно обяснени – там пише може – да се ползва само за заплати и стипендии, нищо повече. Тези пари не са за харчене.  Сега имаме достатъчно средства, така че да разплатим всичко, но тази гаранция е безкрайно нужна, за да работим спокойно. Който и да е ректорът след 20 май, той ще има нужда от това спокойствие, за да са спокойни и хората“, подчерта ректорът.

Той увери, че въпреки атаките, тазгодишната кандидат-студентска кампания се развива добре и към момента са се записали със сто души повече, спрямо миналата година.

„Вижте показателите и оценките. Къде е 9.03 къде е 9.45? Имаме една от най-високите оценки. Нали не мислите, че това е постигнато с връзки и комбинации. Това се дължи на труда на много хора“, коментира проф. Бонджолов и заяви, че няма да постави на политическа карта съдбата на ВТУ.

Зам.-ректорът проф. Стоян Буров поясни, че изнесените от група преподаватели данни не отговарят на истината. Според него това, че проф. Венка Кутева възнамерява да се кандидатира за Ректор не й дава никакъв статус, нито индулгенция за нарушенията й. По думите му под ръководството на проф. Кутева Педагогическия факултет на ВТУ е на предпоследно място в България по рейтинг. Преди него са Педагогическите факултети на Софийския, Пловдивския, Тракийския, Русенския, Югозападния и Бургаския университет, като на последно място, с една точка след ВТУ, е Шуменския. Проф. Буров припомни, че с ректорска заповед от 29 юли 2016 г. проф. Кутева е наказана по Кодекса на труда със забележка, защото с нейна докладна записка е било конституирано нелегитимно научно жури за защита на докторска дисертация. Впрочем по същата процедура е бил наказан и проф. Проданов.

„В Педагогическия факултет е допуснат абсолютен хаос в организацията на учебния процес и главна вина за това има деканът, защото тя е разрешила на 25% от студентитее обучение по индивидуален план, но нито един от тези студенти няма подготвен такъв. Т.е. тя им е разрешила да не ходят на лекции. Това са 183 студенти, цял един курс начална педагогика и социална педагога трети курс. Тя ги ликвидира, няма редовно обучение. На всички е разрешено да правят каквото си искат“, заяви още проф. Буров. Той коментира и хонорарите по магистърските програми. Според него проф. Кутева е получила хонорар над 30 000 лв., но една част от тези средства са, за да оказва тя контрол върху учебния процес.

„Това са пари извън заплата, но тя е допуснала на човек, който е в неплатена отпуска, да му се възлагат часове. Той води часове по магистърски програми и му се дават пари – проф. Легкоступ е получил над 22 000 лв. хонорар във времето, когато е бил в отпуска и в  друга държава. Проф. Кутева знае затова, защото разрешението е минало през нея“, посочи още проф. Беров. И допълни, че на приятелски кръг около нея, за около година и половина, са били раздадени над 15 000 лв. хонорари. Сумата е получена от поне три служителки – в момента върви проверка. В същото време ректорът и заместникът му по учебната дейност не са взели нито стотинка от магистърски програми.

„Има още един много сериозен пропуск. Със знанието на Декана е допуснато оценките в Главната книга на университета да се нанасят от друго лице, не от титуляря или от този, който преподава. Роднина на проф. Легкоступ, племенницата му, е получила разрешение да нанася оценките вместо него в главната книга, защото той отсъства и вместо подписа му е поставен печат. Една част от първичните протоколи са попълнени собственоръчно от племенницата със знанието на Декана. Оценки е нанасяла дори секретарката. Никой не си е позволявал подобно нарушение в цялата история на ВТУ“, посочи още проф. Буров и поясни, че за тези нарушения е внесен сигнал до прокуратурата.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *