февруари 22, 2024

„Ротари клуб-Велико Търново“ получи ценна реликва

0

„Ротари клуб – Велико Търново“ стана притежател на ценна реликва. Става дума за голям дървен чук, с който са ознаменувани паметни събития от живота на ротарианското семейство.
Предметът, дарен от Симеон Кондов, дава началото на две важни събития в историята на българското ротарианство. През декември 2001 г. президентът на световната организация Ротари Интернешънъл Ричард Кинг чартира в един ден в Резиденция „Бояна“ 14 Ротари клуба, 12 Ротаракт клуба и  два Интеракт клуба. През 2007 година президентът на Ротари Интернешънъл Уилфрид Уилкинсън свиква в Резиденция „Бояна“ Мирна Конференция за Балканите, по повод 75 години на Ротари в България.
„Виновник“ реликвата да заеме своето почетно място в залата, където се събират великотърновските ротарианци, е Даниел Маринов – член на Ротари клуб – Велико Търново. Той наддава за чука на търг, проведен на тържество по случай годишнина от създаването Ротари клуб – Банско-Разлог. Маринов печели търга с внушителна сума. Тя подпомага каузата на клуба в Банско, а именно – реновиране на три отделения в болницата в Разлог,. Целта на Маринов  е да подари ценната придобивка на великотърновските си ротариански приятели. Убеден съм, че мястото на тази реликва е именно тук, в сърцето на България, в един от най-активните клубове в страната, споделя той.  За благородния си жест Даниел Маринов получи  специална благодарствена грамота от президента на Ротари клуб – Велико Търново
29  юни ще е важна дата в живота на хуманитарната организация в България. Тогава във Велико Търново, в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще се проведе смяната на властта, извършвана традиционно в началото на новата ротарианска година. На специална церемония своя пост ще поеме новият дистрикт гуверньор на Дистрикт България. Припомняме,  че за пръв път великотърновец – адвокат Митко Минев, ще оглави организацията. Той ще наследи на поста Веселин Димитров.
По същото време своите огърлици ще получат и новоизбраните президенти на местните клубове в страната. Досегашният президент на Ротари клуб – Велико Търново, Росен Великов ще предаде властта на своя наследник Кирил Андреев.

Великотърновският Ротари клуб е сред най-активните в страната. През ноември м. г. той отбеляза тържествено с поредица от събития своята 80-а годишнина. Голямата кауза на клуба е събирането на средства за закупуването на модерен бронхоскоп за белодробната болница в старата столица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *