Онкоболните във Велико Търново намаляват с 5%

0

С 5% намаляват онкоболните във Велико Търново за 2017 спрямо 2016 година, сочат официални данните от Комплексния онкологичен център в Старата столица. Официалната статистика опровергава твърдения на БСП в медийното пространство за 20% ръст на този тип заболявания заради мръсен въздих в Старата столица.

От всички хоспитализирани в областта пациенти, 5258 са били тези в Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Година по-рано хоспитализираните са били 5567, или с 309 повече. За 2018 година данните все още не са обработени, а публикуването им предстои през юли.

Общинското здравно заведение във Велико Търново разполага с най-съвременна техника, обновено е през 2015 година с европейски и общински средства и е сред лидерите за диагностика и лечение на този тип заболявания. Обслужва пациенти от две области – Великотърновска и Габровска.

Община Велико Търново също предприе сериозни мерки, за да гарантира чистия въздух. Местната администрация е единствената, дала отрицателни становища срещу разширяването на производството на голям завод за дървени плоскости. И макар това да е разрешено от Министерството на околната среда и водите, по искане на Община Велико Търново инвеститорът влага над 40 милиона лева във филтри и съоръжения за пречистване. Отделно, до края на лятото фирмата ще закупи за своя сметка автоматична станция за измерване на вредните емисии – фини прахови частици, формалдехид и др., която ще постави в кв. „Чолаковци“. Това също става след искане на Община Велико Търново и сезиране на екоминистерството и агенцията за околна среда.

Преди броени дни кметството постави станция за измерване на замърсителите на въздуха в най-големия квартал на града – „Бузлуджа“. Резултатите сочат, че няма превишаване на нивата по нито един показател. По европейски проект общината ще закупи още два пункта, които ще са налични през есента. Също с евросредства ще бъде разработена нова програма за чистотата на въздуха.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *