Под угрозата от линч скриха циганите – биячи от Габрово във Великотърновския арест/видео/

0

Тримата цигани, които зверски пребиха невинен продавач в габровски магазин са преместени във великотърновския арест, заради угрозата от линч. Това е решението на Районния съд в Габрово, който в късния следобед постанови най-тежката мярка за тримата, а именно „задържане под стража“. Снощи арестът в Габрово бе атакуван от хиляди гневни хора с желание за мъст и само намесата на полицията спаси циганите от линчуване. Габровци обаче са готови да дойдат на митинг и във Велико Търново. Те са категорични, че не са против циганите, които работят честно и са се интегрирали в обществото, а срещу онези, които паразитират , карат на помощи и безчинстват със съзнание за безнаказаност.


И тримата обвиняеми настояваха за по-лека мярка, но техните искания не бяха взети предвид, тъй като ромите имат криминално минало и съществува реална опасност да извършат друго престъпление или да се укрият.

Тримата роми нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово са двама братя и техният племенник.

Имат дебели криминални досиета и са осъждани многократно.  Освен богатия опит в извършване на различни престъпления, тримата роднини имат и друга обща черта – неграмотността. Йордан Асенов има завършен едва пети клас,  но по-големият му брат Петко е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък стигнал чак до седми клас, но така и не се научил да пише и чете. Йордан извършил нападението в изпитателен срок на присъда от 2016 година. Тогава получава условно 1,3 г. за кражба на автомобил. По-големият брат Петко пък последно е осъден преди 4 години за кражба. Той изтърпял 8-месечно наказание и е освободен от затвора през април 2016 г. Най-малкият нападател пък е лежал за грабеж през 2017 г., когато все още е бил непълнолетен. Пред съда и тримата обвиняеми казаха, че съжаляват и не са искали да се стига до бой.  Йордан поиска да бъде освободен, защото трябва да наглежда болните си родители. Петко пък помоли да бъде пуснат, за да се грижи за 5-годишното си дете.

Единият от биячите е с визия на евнух, но с огромно самочувствие и увереност в двубоите трима срещу един
Единият от биячите е с визия на евнух, но с огромно самочувствие и увереност в двубоите „трима срещу един“.

И двамата работят в сметосъбирането в Габрово. „Влязохме да си купим цигари, имаше едно момче вътре – дразнихме се с него. Излязохме вънка, ударих му един шамар, тогава дойде продавачът и ни направи забележка. Познавам го – продавача – и друг път съм бил в магазина. Продължих да си говоря с другия, обаче продавачът ме бутна в гърдите да изляза, иначе щял да ме удари. Започнахме да се бутаме и така започна боят. Брат ми ни разтърваше през цялото време“ – това разказа Йордан в съдебната зала. Двамата работят в сметосъбирането в Габрово. Служебните адвокати на обвиняемите казаха, че става дума за обикновено битово сбиване, а не за тежко умишлено престъпление. Според тях ситуацията е нагнетена от фейсбук и улицата, а ако нападателите не били от ромски произход, а от български, никой нямало сега да бъде в съдебната зала. Те настояха за по-леки мерки за неотклонение като подписка или въобще да не им бъдат налагани такива. Според прокуратурата обаче има риск братята и племенникът да извършат друго престъпление или да се укрият, ако бъдат освободени.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *