Честито великотърновци! Парламентът обяви града ни за Историческа и Духовна столица на България

0

С гласовете на 99 депутати, рано тази сутрин Народното събрание обяви Велико Търново за историча и духовна столица на България. Проектът за решение бе внесен от великотърновските народни представители Станислава Стоянова, инж. Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов от ГЕРБ, доц. Милен Михов от „Обединени патриоти“ и Симеон Симеонов от ДПС и бе включен в дневния ред на днешното заседание по предложение на председателя на Парламента Цвета Караянчева.

Инициативата за обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България бе подета от Инициативен комитет, в който влязоха редица общественици – кметът Даниел Панов, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, Великотърновският митрополит Григорий, издателят Нейко Генчев, историците  проф. Милко Палангурски и проф. Пламен Павлов, археолозите д-р Иван Църов и проф. д-р Хитко Вачев, адвокатите Веселка Коева, Даниела Минева и Йордан Цветанов, директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ д-р Иван Александров, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. д-р Пламен Богданов, и получи пълната подкрепа на Общинския съвет в града.

В мотивите си вносителите припомнят мястото на Града на Асеневци в историята и фактора, който той е, в културните процеси в България и в православна Европа. Днес Велико Търново олицетворява духа на България, нейните дълбоки корени и пътя й към бъдещето. Велико Търново винаги е бил ключова част не само от българската и европейската история, но и от българската идентичност, допълват още народните представители.

На днешното заседание мотивите бяха представени от Станислава Стоянова. При гласуването нямаше нито един народен представител, гласувал с „против“ или „въздържал се“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *