Внимавайте за 80 тона македонско месо с размазани печати, пуснато в страната за Великден

0

Над 80 тона агнешко месо без ясен червен печат от Македония е засечено на българския пазар, включително и във Велико Търново.  То е внесено първо в Гърция, а от там е дошло и в България, като за него не е заплатено мито. Това заяви в старата столица съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.Българското агнешко месо на пазара може да бъде разпознато по синия печат, който се поставя от кланиците, както и по цената от минимум  13 лв. за килограм.

Симеон Караколев

По думите му  Агенция по храните е проверила само два от всичките няколко десетки обекта, като не е инспектирала централния склад. По този повод се е провела среща с министъра и с директора  на Агенцията по храни д-р Дамян Илиев. Караколев допълни, че ако Агенцията по безопасност на храните работи по правилата, които следва да спазва, агнешкото месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде забранено. Месото може да се разпознае освен по размазания червен печат за произход и по цената, която е по- ниска с 20%. Според думите на съпредседателя друг проблем, на който трябва да се обърне внимание и за който ще се алармира Европейската комисия е, защо Македония не плаща мито за вкарване на агнешко месо в Европейския съюз.

„Хиляди стопани ще бъдат ощетени, ако не се вземат мерки на време“, това каза Симеон Караколев по повод агнешкото месо, което е вкарано в България. Всеки гражданин може да разбере, коя е веригата магазини, в която се предлага агнешкото месо без ясен червен печат, допълни Караколев. Цените на агнешкото във фермите е около 6 лв/ кг живо тегло, търговците го изкупуват на едро между 4,50- 5лв/ кг живо тегло без ДДС, а в магазинната мрежа цените на агнешкото варират между 13- 18 лева, килограма, обяви Симеон Караколев. Той допълни, че качеството на месото вкарано от Македония не може да бъде гарантирано.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *