октомври 5, 2022

Внимавайте за 80 тона македонско месо с размазани печати, пуснато в страната за Великден

Над 80 тона агнешко месо без ясен червен печат от Македония е засечено на българския пазар, включително и във Велико Търново.  То е внесено първо в Гърция, а от там е дошло и в България, като за него не е заплатено мито. Това заяви в старата столица съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.Българското агнешко месо на пазара може да бъде разпознато по синия печат, който се поставя от кланиците, както и по цената от минимум  13 лв. за килограм.

Симеон Караколев

По думите му  Агенция по храните е проверила само два от всичките няколко десетки обекта, като не е инспектирала централния склад. По този повод се е провела среща с министъра и с директора  на Агенцията по храни д-р Дамян Илиев. Караколев допълни, че ако Агенцията по безопасност на храните работи по правилата, които следва да спазва, агнешкото месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде забранено. Месото може да се разпознае освен по размазания червен печат за произход и по цената, която е по- ниска с 20%. Според думите на съпредседателя друг проблем, на който трябва да се обърне внимание и за който ще се алармира Европейската комисия е, защо Македония не плаща мито за вкарване на агнешко месо в Европейския съюз.

„Хиляди стопани ще бъдат ощетени, ако не се вземат мерки на време“, това каза Симеон Караколев по повод агнешкото месо, което е вкарано в България. Всеки гражданин може да разбере, коя е веригата магазини, в която се предлага агнешкото месо без ясен червен печат, допълни Караколев. Цените на агнешкото във фермите е около 6 лв/ кг живо тегло, търговците го изкупуват на едро между 4,50- 5лв/ кг живо тегло без ДДС, а в магазинната мрежа цените на агнешкото варират между 13- 18 лева, килограма, обяви Симеон Караколев. Той допълни, че качеството на месото вкарано от Македония не може да бъде гарантирано.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.