декември 4, 2023

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на върха на Царевец /програма/

0

DCIM100MEDIADJI_0155.JPG

За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ на 27 срещу 28 април десетки църковни камбани ще звънят в унисон, за да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.
Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /27 април/, а в 23,30 ч. започва църковната служба. След изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне голямо литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.
В 1,00 ч. след полунощ започва Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“, със съдействието на кмета Даниел Панов. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“, „Болярски“ и комплекс „Калоянова крепост“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /25 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.
Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

 

П Р О Г Р А М А

ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
2019 г.

25 април 2019 г. /Велики Четвъртък/

10,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
Освещаване на боядисаните Великденски яйца.

27 април 2019 г. /Възкресение Христово/

22,30 ч. Входа на крепостта Царевец
Отваряне портите на Крепостта.
22,30- 23,30 ч. Входа на крепостта Царевец
Влизане в Крепостта.
23,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Пасхално богослужение.
24,00 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани,
възвестяващ Възкресение Христово.
00,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Литийно шествие към Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”.
00,40 ч. Площад „Цар Асен I”
Раздаване на боядисани яйца и парчета козунак.
01,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
Възкресна Света литургия.

28 април 2019 г. /Второ Възкресение/

11.00 ч. Храм „Възкресение Христово”
Богослужение на Второ Възкресение.
21.00 ч. Площад „Цар Асен I”
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Организатори:
Община Велико Търново
Великотърновска Света Митрополия
Регионален исторически музей

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *