Учим езици и усвояваме нови професии на половин цена

0

Държавата поема половината сума от курсове за усвояване на нови професии или повишаване на квалификациата, а кандидати вече се набират в Бюрото по труда във Велико Търново, което покрива още районът на Златарица и Елена, информираха от ведомството. До момента близо 50 човека са се възползвали от възможността да учат езици, да усвояват нови професии или да се квалифицират допълнително, информираха от дирекцията във Велико Търново. Половината сума поема специализираната държавна програма, а останалата- самият кандидат.Така например желаещите да изучават чужд език имат право на 900 лв. под формата на ваучери. Голям интерес има и към курсовете за фризьори, маникюристи, масажисти и т.н, където пък ваучерите са 1200 лв. Максимумът в зависимост от професията е 1800. Самият проект се нарича „Ваучери за заети лица” и е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Операцията ще предостави възможност на заетите лица да получат нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности в съответствие с актуалните нужди на бизнеса.

Право да кандидатстват имат работещи на трудови договори със средно и основно образование, които обаче не са държавни служители, без ограничение във възрастта.

За желаещи над 55 г. се дава същата възможност и за висшисти.И при този прием заетите лица могат да подават своите заявления само в работни дни между 8.30 и 17.00 ч. както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда във Великотърновска област. Срокът за прием на заявления е от началото на април тази година до изчерпване на предвидения финансов ресурс.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *