декември 4, 2023

Времето през май – динамично, ще се редуват слънце и дъжд!

0

Времето през месец май ще е динамично, редувайки слънце с валежи и гръмотевици, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Захлаждането започва в средата на тази седмица, като в Западна България максималните температури ще паднат до около 18°.

Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10° – в края на първото десетдневие. Условия за слани ще има в котловините и по високите полета на Западна България. Максималните  температури през месец май ще бъдат между 28° и 33°.

В началото на първото десетдневие температурите ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните за май, между 5° и 10°  . Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. В котловините и по високите полета на Западна България ще има условия за слани.

Към 3-ти и 4-ти май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива главно над планинските райони, но само на отделни места ще превалява и прегърмява. През следващите дни температурите пак ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

В началото на второто десетдневие се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите.

В средата и в края на месеца времето отново ще е нестъбилно, с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните за май.

През третото десетдневие температурите ще се повишат още. Времето ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и вечерта. По-значителни и на повече места ще са валежите около 21-ви, 25-ти и в края на месеца.

В началото на май Слънцето ще изгрява в 6 ч. и 22 мин. и ще залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 5 ч. и 52 мин. и ще залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня ще е 15 ч. и 5 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5-и – новолуние, 12-и – първа четвърт, 19-и – пълнолуние и 26-и – последна четвърт.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *