Паметник на Христо Ботев правят в Центъра/снимки/

0

Паметник на големия български поет и революционер Христо Ботев ще бъде издигнат в центъра на Велико Търново. Проектът за монумента вече е преминал успешно всички процедури по съгласуване, включително в Министерството на културата и Националния художествен експертен съвет, след което започна и самото му изграждане. Паметникът ще бъде разположен в китна градинка с атрактивна магнолия, намираща се срещу площад „Майка България“.

Първата копка ще бъде направена навръх 2 юни, когато великотърновци ще почетат паметта на Ботев и на загиналите за българската свобода и национално обединение.

Бюстът на бележития българин е изработен от скулптора Венелин Василев. Готов е и постаментът към него. Архитектурният проект е дело на арх. Драгомир Йосифов.

Идеята за паметника е на местните комитети „Васил Левски“ и „Христо Ботев“. Тя датира още от времето на бившия кмет Румен Рашев, когато се води спор за мястото. Настоящият кмет Даниел Панов подкрепи патриотичната инициатива и възложи на експерти да изберат най-добрата локация.

Велико Търново е град, неизменно свързан с Христо Ботев. Историци припомнят, че в Старата столица са живеели съпругата и дъщерята на големия поет и революционер – Венета и Иванка. Търново е и първият град, в който 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Традицията е поставена през 1887 г. от Юрдан Инджето – участник в Ботевата чета.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *