До дни асфалтират новия четирилентов път към „Бузлуджа“ и „Зона В“ и го пускат за движение

0

Още този месец ще започне полагането на асфалтовата настилка по новата пътна връзка към кварталите „Бузлуджа“ и Зона В“ във Велико Търново. Основата на трасето, което е близо 1 километър, вече е почти готова и валирана. Отсечката ще подобри транспортното обслужване на около 25 000 жители на старопрестолния град. След пускането на пътя, от двата квартала до централния булевард „Никола Габровски“ и улица „Магистрална“ /част от пътя София – Варна/ ще се стига за по-малко от 5 минути.

Отсечката е продължение на улица „Иларион Драгостинов“ и свързва кръговото кръстовище до Дома за възрастни хора „Венета Ботева“ с пътен възел „Качица“. Видът й е като на булевард – лентите за движение ще бъдат четири, а от всяка страна ще има тротоари с широчина от 2 метра. 22 сантиметра ще е дебелината на асфалтовото покритие. Оформени ще бъдат и подходи към жилищните сгради.

Изграждането на пътя е изпълнен ангажимент от страна на кмета Даниел Панов към жителите на двата квартала. Инвестицията е за около 1,7 милиона лева, а средствата бяха отпуснати от правителството. Пътната отсечка е чакана от хората от квартала повече от 10 години.

Търновци вече предлагат и оптимизация на градския транспорт. Една от идеите е линия №50 да пътува към квартал „Зона В“ по новата улица, за да обхване още две спирки в жилищния район. Друго предложение е да се създаде линия, тръгваща от кв. „Картала“, която да достига до малкия пазар в кв. „Бузлуджа“ по следния маршрут: бул. „България“, централен пазар, бул. „Никола Габровски“, новата част от ул. „Иларион Драгостинов“. Подобна линия ще свърже двата жилищни комплекса както помежду им, така също с няколко училища и същевременно ще обхване и центъра на Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *