Оспорвани фермерски състезания в трите дни на събора на овцевъдите

0

 

В първия ден на събора, 10-ти май, ще е най-атрактивната надпревара по ръчна стрижба. Състезанието години наред бе запазена мъжка територия, но от 2018-та в него участват и жени. Съревнованието по стрижбата ще е от 14,30 до 15,30 часа, като единственото условие е всеки участник да ползва своя овчарска ножица. Специално жури ще следи за времето, целостта на сваленото руно и затова, животното да не бъде наранено.

 

Най-големите коне-тежковози ще мерят сили в тегленето на товари в съботния ден, 11-ти май, от 13,00 до 16,00 часа.

 

Същия ден между 14,30 и 15,30 часа ще се проведе новото фермерско състезание за най-тежък коч и най-тежък пръч. Със свои животни в него могат да се включат стопани от цялата страна, които ще се борят за по 10000 лева награда за призовото място  във всяка категория.

 

След обявяване на победителите, от 15,30 до 17,30 часа ще се проведе и най-масовото състезание – ръчно доене на овце и кози. В съревнованието миналата година се включиха  23-ма участници, от които 9 млади дами. Завидни за възрастна им хъс и умения демонстрираха две деца на 9 и 10 години.

 

Заявки за участие в състезанията се приемат на тел. 0898 513233 , 0884 517151,  както и на info@saborbg.com. Желаещите могат да се запишат и на място непосредствено преди началото на всяка фермерска надпревара.

 

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите ще се проведе от 10 до 12 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *