Скандал! Студенти предупреждават за окупация на ВТУ и саботиране на изборите от ВМРО

0

Студенти предупредиха с отворено писмо за готвена окупация на университета и саботиране на изборите от активисти на ПП „ВМРО“. То бе разпратено до всички медии в късния следобед днес и е подписано от членовете на Инициативния комитет от членове на Студентски съвет на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

Ето и пълния текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО

От

 Инициативния комитет от членове на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

Във връзка с обвиненията на страницата на Студентски съвет на ВТУ относно нелегитимността на Инициативния комитет и предстоящите на 8 май 2019 г. избори за представители на студентите и докторантите в  Общото събрание на Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий” :

Уважаеми представители на медиите,

Искаме да Ви представим хронологията на събитията, довели до сформирането на Инициативния комитет:

  1. В продължение на месеци ръководството на Студентски съвет в лицето на председателя Иван Маринов упорито отказваше да се съобрази с изискването да организира и проведе избори за излъчване на студентски представители в Общото събрание на университета, като това лесно може да бъде доказано при справка с протоколите от заседанията на Академически съвет от началото на годината насам, както и при поискване на официална информация за кореспонденцията под формата на преписка между Централната избирателна комисия(ЦИК) на университета и Студентската избирателна комисия(СИК).
  2. В резултат на нагнетилото се напрежение и просрочването на законно установените срокове за сформиране на студентската квота, нужна за попълване на Общото събрание на университета, и след намесата на председателя на Националното представителство на студентските съвети(НПСС) Яна Вангелова, Студентски съвет обяви частични избори за допълване на квотата на собствените си членове, с идеята членовете на Студентски съвет да бъдат приравнени с членовете на Общото събрание на университета от студентската квота. Изборите трябваше да бъдат проведени на 18 април 2019 г., но не се състояха поради бойкот и отказ от страна на ръководството на СИК да проведе вота. Резултатът от този недопустим ход бе допълнително забавяне на времевите срокове, в които да се сформира Общото събрание и направи практически невъзможно провеждането на Общото събрание на първоначално определената дата 20 май 2019 г.
  3. В резултат на системния отказ от страна на председателя на СС да организира избори, заявена ясно на няколко поредни заседания на Академически съвет, неуспешната кореспонденция между ЦИК и СИК на университета относно провеждането на избори и умишлено провалените частични избори за членове на Студентски съвет на 18 април 2019 г. ние, членовете на Инициативния комитет, като ЛЕГИТИМНО избрани членове на Студентски съвет, избрани да защитават правата на студентите в нашия университет, решихме да вземем инициативата в свои ръце и да организираме избори за студентски представители в Общото събрание на университета. Законно основание за това намираме в  Закона за висшето образование(ЗВО) и по-специално чл.73, ал.1, т.1 :

      Чл. 73. (1) (Предишен екст на чл. 73, доп. – ДВ, бр. 48 от 2004 г.) Студентският съвет    има право:

  1. (доп. – ДВ, бр. 41 от 2007 г.) да организира избора на свои представители в ръководните органи на висшето училище, както и в съвета на настоятелите

 

Гарант за легитимността на насрочените за утре избори е СТАНОВИЩЕ на Централната избирателна комисия(ЦИК) на ВТУ с Изх.№ 017/23.04.2019 г. в което ЦИК дава съгласието си Инициативния комитет , съставен от ЗАКОННО ИЗБРАНИТЕ членове на Студентски съвет Светослав Павлинов Мишев, Андон Петров Бакалски, Веско Христов Мънков, Иван Валериев Петров, Илко Красимиров Кръстев и Валя Цветанова Илиева, да организира и проведе изборите.

Смятаме, че с това становище се слага край на всички обвинения в нелегитимност на утрешните избори и анонимност на състава на Инициативния комитет. Следователно УМОЛЯВАМЕ спекулациите в тази насока да престанат.

Уважаеми журналисти, бихме искали да споделим искрените си притеснения относно готвените действия от страна на бившето ръководство на СИК, под вещите партийни насоки на техните вождове от една печално известна четирибуквена революционно настроена  политическа формация. От сигурни източници знаем, че те готвят окупация и умишлено възпрепятстване на изборния ден.  Бяхме уведомени, че се готви блокиране на входовете на университета, образуване на „жива верига” от представителите на тази четирибуквена организация и умишлено предизвикване на масови безредици и избухване на пореден медиен скандал.

Целите на готвеното деяние са две :

  1. Да се саботира излъчването на представители на студентите и докторантите в Общото събрание на университета и това да доведе до допълнително забавяне на сформирането на Общото събрание.
  2. Да се продължи с черния ПР срещу университета, организиран и подклаждан от същите тези „активни” младежи и техните партийни съратници през последните месеци от управлението на сегашния ректор проф.Бонджолов и репутацията на нашия университет да претърпи нов тежък удар.

Силно се надяваме опасенията ни да получат публична разгласа и Вие, в ролята си на четвъртата власт да изпълните свещения си дълг и да покажете на обществото какви са истинските намерения и подбуди, от които са водени в действията си фигурите от (бившето) ръководство на Студентски съвет и техните покровители от ПП ВМРО.

С уважение,

Инициативен комитет от членове на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *