Вицепрезидентът Илияна Йотова специален гост за 400-годишнината на Керека/програма/

0

С богата фолклорна и културна програма, много спортни прояви и тържества, както и с култовото за местните гостоприемство, Керека отбелязва 400-годишнината от създаването си. Специален гост за празничните прояви е  Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, чието знаково присъствие ще бележи бляскавите събития около светлата годишнина на дряновското селце, които стартират в петък и ще продължат до неделя. Керека е емблематично място не само за община Дряново, но и за съседната – община Велико Търново, тъй като много хора, свързани с областния център имат имоти тук и предпочитат да изоставят старата българска столица за сметка на неповторимия чар на Балкана.

Тридневните тържества започват в петък -10 май. В 17.00 часа ще бъдат представени няколко книги, под надслов „Аз и моето село Керека“. От посветените на селото книги, всеки ще може да научи по нещо ново и интересно, свързано с факти и събития от миналото до днес, както и кои са сегашните будители на Керека.

На 11 май ще бъде и кулминацията на празничните прояви, по случай 400 години село Керека. Началото ще бъде дадено в 11 часа. Специален гост на празника ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която ще открие в сградата на читалището паметна плоча ”400 години Керека”. След това Вицепрезидентът ще поздрави гостите на селото.

След откриването предстои богата фолкорна програма, с участието на множество самодейни състави, музика, танци и игри с публиката. Вечерта за доброто настроени на всички ще се погрижи певицата Тони Дачева и Taylor Made Events, които са страхотни английски артисти, които живеят в съседно село и са от най-редовните посетители и сред най- големите любители на Керека.

Гостите ще могат да вкусят от приказната балканска кухня, а жителите и гостите ще могат да разгледат и щандове с ръчно изработени изделия.

На 12 май е и последният ден от тридневния празник на селото. На този ден ще се проведе и велотур „400 години село Керека“ като записванията за него ще започнат още в 9 сутринта и победителят от него ще може гордо да вдигне купата на селото. Веднага след това ще има демонстрации по карате. За финал всички участници ще получат грамоти.

Част от историята на Керека с факти:

 

  • Най-старият паметник на Светите братя Кирил и Методий в България се намира в дряновското село Керека. Той е издигнат по повод 1000 години от смъртта на Методий, на 6 април 1885 г., в двора на местната черква, като по-късно е преместен в двора на кметството.
    От спомените на участници в събитието се разбира, че за неговото извайване са дали средства не само богатите селяни, но и всички жители на село Керека, за да увековечат делото на Методий и на неговия брат Кирил.
  • Керека е родното село на Стoян Цoнeв Гepгaнoв – известен майстор – строител, Рашко Герганов, син на Стоян – известен архитект, работил в Америка, писателят Камен Калчев – герой на Социалистическия труд, професор Иван Рачев Проданов, доц. Рашко Грозков, доц. Марко Узунов, много лекари, адвокати, офицери, стопански ръководители, трима депутати в Народното събрание. Родствена връзка с Керека има и Министър председателят на България – Стефан Стамболов.
  • Kато научен първоизточник за възникването на Керека, следва да се счита демографското изследване на историчката Елена Грозданова „Българската народност през ХVІІ век”, издадено като книга през 1989 г., където на стр. 201, таблица 38, № 16, за първи път се споменава, че през 1619 г. в село Керека е имало две немюсюлмански домакинствакоето потвърждава предположението, че и Керека е възникнало по същото време, както и съседните му села или казано по друг начин, 1619 год. е годината на възникването на село Керека!Първите заселници на Керека са се устроили в местността „Бахчието” до водоизточника „Кацата”. В последствие в района се заселват и други родове. След 1800 година къщите на различните родове започват да се сближават и изграждат на сегашното им място, покрай пътя Дряново – Павликени, който започва да се прави през 1873 г. Постепенно Керека се разраства и оформя като център на околните села.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *