ВТУ спасява ректорските избори с вот за нов Студентски съвет

0

Избори за нов Студентски съвет бяха проведени във Велико Търново, Плевен и Враца днес. Тяхната цел е възможността за провеждане на Общо събрание на ВТУ, което трябва да излъчи новия ректор. Все още има заплаха изборите насрочени за 10 юни, да не се проведът.

По думите на Светослав Мишев, който е член на Инициативен комитет, в който участие взимат само шестима членове на Студентски „Допълва се цялата студентска квота, защото има решение на Конституциония съд, което определя, какво е това мандат. И щом се прекрати мандата на колективен орган, се прекратяват и мандатите на членовете на колективния орган“

В същото време по заповед на ректора на ВТУ бяха отстранени от университета председателят на Студентски съвет Иван Маринов и председателят на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров. Мотивът е, техният отказ за провеждане на избори за нов Студентски съвет.

„Искат от нас да се съобразяваме не със Закона за висшето образование, а с правилника на университета. Естествено ние избрахме да се съобразим със закона за висшето образование и имаше последствия за нас“, това каза председателят на Студентски съвет Иван Маринов.

„Стига се до този куриоз поради намесата в студентската автономия на студентите от страна на ректорското ръководство, няма какво да крием“- това каза Димитър Димитров, който е председател на Студентската избирателна комисия.

Двете страни имат много различни мнения по въпроса с днешните избори и с тяхната цел. По думите на Светослав Мишев „Тяхната цел е да няма избори за студентска квота, да няма Общо събрание на университета, да бъде назначен служебен ректор, най- вероятна разчитат на политическа подкрепа“, но според Иван Маринов „Целта е да се проведат избори за студенти и докторанти в Общото събрание, които да гласуват за него, а не за някой друг, защото аз и колегата ясно застанахме зад една от кандидатурите“.

Проблемът с изборите днес успя да стигне и до Министерството на образованието, което взе мерки и от вчера текът проверки във Великотърновски университет. Кандидатите за ректор са трима- настоящият проф. Христо Бонджолов, деканът на Педагогически факултет проф. Венка Кутева и деканът на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *