Ученици станаха преподаватели и директори за ден във великотърновското училище „Емилиян Станев“

0

Ден на самоуправлението в училище „Емилиян Станев“ в Старата столица се провежда за втора поредна година на 9 май по инициатива на децата на учебното заведение. Целтa на този ден е учащите да погледнат на институцията „училище“, като организъм, който трябва да функционира и да бъде организиран с минимален разход на ресурси. Изправени пред голяма отговорност да преподават или управляват учебното заведение, учениците с приповдигнато настроение разказват за задълженията, пред които се изправят.

„За втора година съм заместник директор на мястото на г-жа Палангурска и научих страшно много за живота от другата страна на чина. Винаги съм имала уважение и респект към учителите, защото смятам, че тяхната работа е изключително трудна. Сега имайки възможността да съм на мястото на заместник директора, усещам колко много документация има. И ми се иска да не създавам проблеми, за да няма и допълнително работа ръководството“, това е мнението на Златина Ангелова, която ще бъде абитуриентка тази година.

Неин съученик Георги Тодоров пое ролята на директор на „Емилиян Станев“ и споделя, че „Това е много отговорна позиция, особено за нашето училище с близо 1500 ученици и близо 150 учители и това е голяма отговорност, която не всеки може да поеме. Едно пенсиониране днес приехме, но такъв е законът и трябва да се спазва. Извън документацията има много важни неща“.

Той също така пожела на своите съученици да бъдат обществено по- ангажирани, защото смята, че бъдещето поколение е твърде неангажирано с околня свят, който го заобикаля.

„Ние сме много доволни от това, че те пожелаха да направят Ден на самоуправлението. Независимо, че днес имаме по-различно изпитание от друг ден- днес е първото външно оценяване на 4-ти клас. Ние не се поколебахме да кажем, че няма да променяме дадата. Всеки един, който влиза в час, дали е ученик или студент, още в първия момент разбира, колко е трудно да стоиш пред 26 чифта очи. Да внимаваш за абсолютно всяка дума, да можеш да уплътниш тези 40 минути. Всичко това е много трудно, защото освен задачата за часа, трябва да ги изпиташ, трябва да внимаваш, кой как реагира, да променяш в ход изложението си, когато видиш, че класът не приема добре информацията. Трябва да си изключително умел в своята материя и в същото време да си много гъвкав. “, това сподели директорката на учебното заведение г- жа Кина Котларска.

Според титулярният заместник директор Анета Палангурска, този ден е много полезен за учениците от училище „Емилиян Станев“, защото така малки и големи ученици виждат през погледа на преподавателите,колко много са задължения им извън преподавателската дейност.Това дава на децата по- обширна представа за учебния процес.

Учители и ученици от „Емилиян Станев“
директор- Кина Котларска и Георги Тодоров- ученик
зам. директор- Палангурска и Златина Ангелова- ученик

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *