Архитекти представиха концепциите си за нов градски център на Велико Търново

0

Светослава Иванова

Млади  архитекти от България, Италия и САЩ от известни архитектурни бюра и студия, презентираха пред великотърновската общественост концепциите си за новия градски център на старата столица. В поредица от лекции те представиха вижданията си за територията на Старото военно училище. Разработките им са сред отличените в организирания през 2018 г. Международен архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“. Специално за представянията пристигна и Борислав Александров – председател на Камарата на архитектите в България.

Срещите бяха открити с лекцията на архитекти от „Имидж Бюро“ /София/.

Своята концепция за територията от 180 декара на т.нар. Старо военно училище, представи и арх. Мая Шопова – преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура + Урбанизъм” към Масачузетския университет по технологии (MIT).

Тя запозна аудиторията с работата на екипа й по други проекти, поставяйки акцент върху екологосъобразния начин на живот, човешкия мащаб, идеалистичното проектиране без авторство и интердисциплинираността в архитектурата.


 

 

Представена бе и зелената разработка на „Стивън Джордж Интернешънъл” (SGI) – една от водещите архитектурни компании в Централна и Източна Европа. От името на екипа на SGI говори арх. Мария Мишинева, която е имала водеща роля при изготвянето на концепцията.

В срещите участва и италианският архитект Диего Терна – съосновател на архитектурно студио „Куинзи Терна Аркитектуре”. Той описа в детайли вижданията си за устройството на новата централна част на Велико Търново, като подчерта ключовите роли на бизнеса за инвестициите и на общината за поетапната реализация.

Всяка от концепциите, макар и различна по своето същество и градоустройствени предложения, предвижда новият градски център на Велико Търново да включва много зелени пространства, пешеходни зони над земята и подземна инфраструктура – улици и паркинги. Архитектите следват съвременните тенденции в архитектурата, в създаването и преоформянето на градски пространства.

С поредицата от лекции Община Велико Търново имаше за цел да насочи общественото внимание и към конкурсното начало и дело при решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост.

Международният архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град” се проведе през 2018 г. В него се представиха 60 участници от 15 държави. Предстои провеждане на процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди за изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на експозиционен център. Ще бъде открита и публична дискусия относно възможностите за развитие на територията на бъдещия нов градски център, въз основа на конкурсните идеи на всички участници.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *