декември 6, 2023

Елена Чамуркова представи новия си роман „Изнудвачът“

0

 

По покана на Читалище „Напредък“ журналистката Елена Чамуркова представи в Горна Оряховица новия си политически трилър „Изнудвачът“. Романът е съвременна снимка на обществото, а сюжетът ще е много актуален и след години, тъй като това е роман за властта, корупцията и изкушенията, за доброто и лошото. Той е продължение на първия роман „Обществена поръчка“, но е написан така, че да може да се чете самостоятелно.

Максим Максимов – Лорда е любим мой герой, макар и второстепенен. Швейцарски емигрант, управлява бизнес за милиони с междуконтинентални мащаби, консултира правителството по ключови за страната военни сделки, сподели авторката. С този герой тя напипва още една щекотлива и актуална тема – тази с изтребителите. Според Чамуркова Лорда е много важен за структурата на романа, защото чрез него говоря тя самата като автор. Нещо повече – чрез него критикува властта.

Но този герой не е само положителен, както не са и всички останали. Затова този роман е много по-екзистенциален и по-философски – защото всеки един герой е и добър, и лош, има и тъмна, и светла страна. Това казва и една от главните героини – за да опознаем доброто, трябва да знаем и лошото. Няма ден без нощ и няма Слънце без Луна. Това е началото във всеки един от нас. И ако в първия роман център на сюжета е властта, то тук центърът е овластеният човек. Този, който претърпява най-различни драми, катарзиси, но те не го правят непременно добър. Променя се само този, който е готов за промяна, вярва Чамуркова.

Всеки от главните герои е по някакъв начин изнудвач, читателят ще реши кой е най-големият, казва още тя. Защото някои от героите ми изнудват брутално, други фино, тънко… Но всеки в някакъв момент от живота си и от действието се проявява като изнудвач. А най-интересното е, че тези, които изнудват и остават от тъмната страна, се възприемат като жертви – на обстоятелствата, на живота, продължава Елена Чамуркова.

Романът започва брутално, с убийството на герой от „Обществена поръчка“. Този герой може да умира физически, но присъства в цялата сюжетна линия на „Изнудвачът“, като провокира някои мисли в живите герои.

Знаете – живите затварят очите на мъртвите, но мъртвите правят така, че живите да прогледнат. Някои близки до героя, който умира в началото, се шокират и се променят. Дали за добро или лошо – ще видим, загатва Чамуркова.

В „Изнудвачът“ тя често прибягва до ретроспекцията, връща героите си в детството им и там търси обяснение на това, в което са се превърнали те. Ключова е и ролята на съня, защото той също разказва много за всеки. Разминаването между себеоценката и очакванията на другите най-често води до катастрофа за личността, е едно от вижданията, отправяни с романа.

За първата си книга в навечерието на 24 май тази година Елена Чамуркова получи наградата „Култура“ на Община Велико Търново. Две седмици след това  излезе и „Изнудвачът“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *