В истински урок по родолюбие се превърна изложбата на килими във Велико Търново/снимки/

0

М.Георгиева
Истински урок по родолюбие изнесе във Велико Търново холандецът с българско сърце Якоб ван Бейлен. Това се случи снощи по време на откриването на единствената по рода си експозиция “Багри, орнаменти, дизайн – 200 години българско килимарство” в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Пиршество на багри,
форми и символи
наситиха сетивата на посетителите, които изпълниха залите.
Изложбата беше открита от великотърновския художник Сашо Филев, приятел на холандеца повече от 40 години, и от куратора на изложбата д-р Анита Комитска – директор на Историческия музей в Чипровци. Освен великотърновци, на тържеството имаше цели групи почитатели на килимарското изкуство от Чипровци, Пловдив, Русе, Шумен и от чужбина.
Изложбата включва над 100 килима, представени в отделни секции – “Котленска килимарска школа (1880 г. – 2000 г.), “Чипровска – западнобългарска школа (1850 г. – 2000 г.)”, Модел „Бакамски/Гарибалда – преглед във времето”, “Каракачка” и “Цвекета”, “Птичи гнезда“. В други отдели са български килими от различни райони, молитвени килими, както и килими от Олтения в Румъния, от Албания и от Карабах.
Историята на Якоб ван Бейлен е
истински сюжет за роман или филм.
Дойдох в България през 1967 г.,защото реших да обикалям света, разказва той. Тук е запленен от природата и хората и се връща почти всяка година. Окончателно се преселва тук през 2008 г., когато купува в Котел невероятно красива стара къща от 1848 г. Сградата е съхранена и поддържана, а точно до нея са Музея за антични котленски килими и кооперацията ТПК “Котленски край”. Ходех да ги гледам как работят иот красотата и багрите. Така той започнал да събира и да постила къщата си с килими. Колекцията му се увеличавала , слагал ги един върху друг, после в сандъци.
През 2014 година Якоб ван Бейлен идва да живее във В. Търново, където купува къща – паметник на културата, до паметника и дома на на Петко Славейков. През цялото време не преставал да събира нови и нови килими.
Едни от най-ценните находки събира по време на обиколката му из Армения, Грузия, Кавказ и Азербейджан. Най-големите съкровища открил в Турция, в района на Коня, където
„очите паднали
от моя глава“,
с типичния си български език обяснява холандецът . С откритите там съкровища на килимарското изкуство – антични български килими, сбирката му стигнала почти 200 образци.
Чипровски е килимът с най-дълга история в сбирката на холандеца. Той е на близо два века и е модел Бакамски/Гарибалда. Якоб признава, че е изчел почти всичко за историята, символите и багрите на килимите, но има още много да учи. Някои от тъканите все още не може да разгадае, какъвто е и килим, купен наскоро и който съчетава форми от няколко култури, с надписи на кирилица, така и на латиница.
Якоб обожава
българския фолклор,
въпреки, че по образование е човек на точните науки – авиационна електроника, математика, учил е и философия. Любовта му към нашия фолклор е и една от причините за откриването на изложбата той да покани певиците от „Сидер войвода“. В Холандия пък организирал група за български песни и танци със звучното име „Чубрица“.
Якоб не скри вълнението си, когато благодари на всички, помогнали тази изложба да стане факт и покани целия екип, с който е работил, да застанат до него.
Тази изложба не е просто сбирка на килими, тя е наситена с много обич и е урок по родолюбие, каза на откриването д-р Анита Комитска. Нашият приятел Якоб ни учи как да съхраним нашето културно наследство и да го предадем на поколенията, допълни тя и благодари на холандеца, че наскоро е върнал на музея в Чипровци автентичен килим от региона, открит в района на Коня, Турция.
Изложбата е отворена до 10 юли. Тя се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и е част от Културния календар за 2019 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *