Диригент Донка Копринкова и хор „Славянско единство” с престижни награди

0

Светослава Иванова

Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи горнооряховския хор „Славянско единство“ и неговия диригент Донка Копринкова с две от най-престижните награди. Връчи им ги главният на Съюза Анелия Рогозянска по време на празничния концерт, с който хорът отпразнува своята 125-та годишнина

„Кристално огърлие“ получи диригент Копринкова която ръководи хора от 1965 година.  Призът се връчва за цялостно творчество и принос към развитието на българската култура и изкуство. Колективът на „Славянско единство”, който бе наречен стълб на хоровото изкуство в България, спечели наградата „Златна лира“, която се присъжда за високи художествени постижения и важни годишнини.

По време на празничната вечер Хорът и неговия диригент получиха още много подаръци и поздравителни адреси. По думите на зам.-кметът Йорданка Кушева това са творци с европейски измерения. Тя подари медно пано с богиня на плодородието и пожела всички в залата заедно да отпразнуват 150-я юбилей на Хора.

Оригинален подарък се поднесе и проф. Филип Павлов. Големият приятел на горнооряховските хористи им подари авторска песен „Светий тихий”, с която започна тържественият концерт.

От своя страна Хорът и Читалищното настоятелство отвърнаха с почетни знаци и благодарствени грамоти за някои от най-големите приятели на хоровото изкуство в Горна Оряховица. Наградите бяха връчвани от председателя на Читалището Атанас Петров.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *