септември 23, 2023

Президентът ще открие 15-я Петропавловски събор на народното творчество

0

Светослава Иванова

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на 15-то издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“, което ще се състои на 22 юни от 11.30 ч. в района на манастира „Св.св. Петър и Павел” край Лясковец. Над 4000 изпълнители от страната и чужбина  ще участват в него, като най-възрастните участници са  88-годишният Георги Цоков от Пчелище и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля. Най-малките артисти са 4-годишните Никол Стоянова от Драгижево, Христо Георгиев от Леденик и Николея Лазарска от Кукерска група на Макак, Шуменско.

Поканени са и чуждестранни фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия.

Народният певец Здравко Мандаджиев ще бъде гост-изпълнител на събора, заедно с танцово шоу „Кабири” на Боян Алексиев.

Представянето на певците и танцьорите ще се оценява от жури с председател проф. Елена Кутева, директор на  Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Членове на комисията  са проф. Антон Андонов, ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, акад. Крум Георгиев –етно-музиколог и фоклорист, д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново и фолклористът и кмет на Свищов Генчо Генчев.

Лауреатите получават парична награда в размер на 100 лева, диплом и плакет. Кметовете на трите общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец връчват специални награди от 200 лева, плакет и диплом, а всички участници в програмата се удостояват с грамоти и сувенир със знака на събора.

Петропавловският събор се провежда по инициатива на ръководствата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …