декември 4, 2023

Фестивал на българската погача се проведе в Овча могила

0

Светослава Иванова

Осмото издание на регионалния фестивал на българската погача се проведе в село Овча могила. Организатори бяха Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметството, а форумът беше открит от председателя на Читалището и управник на селото Нели Великова. Тя приветства участниците и гостите и им пожела успех, а за празничното настроение се погрижиха съставите, и оркестърът към Народното читалище.

Фестивалът започна с традиционното замесване на домашен хляб в нощви, а майсторство при месенето му показа баба Петка Кенова, която предаде уменията си, научени от нейната майка и баба. В осмото издание на фестивала се включиха 38 участника от общината и региона, които представиха 51 експоната. Жури с председател Диана Блажева и членове – Таня Ликова и Гинка Стоянова оцениха хлебните изделия, които бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“.

За седма поредна година във фестивала отново участва председателят на свищовския общински съвет д-р Кристиян Кирилов, който зае трето място в категорията „Съвременни хлябове“. Наградата за цялостно представяне и едновременно с това за най-възрастен участник бе връчена на 85-годишната Виолета Лазарова от с. Деляновци, а с грамота за „най-малък участник“ беше удостоен 7-годишният Петър Гергинов от гр. Горна Оряховица. За първи във фестивала взеха участие потребители на Дома за стари хора „Мария Луиза“ – гр. Свищов, които освен с награда си тръгнаха заредени с много емоции и добро настроение.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *