Чистят коритото и бреговете на р. Янтра от наноси

0

DCIM100MEDIADJI_0159.JPG

Светослава Иванова

 

От днес стартира аварийно почистване на участъци от коритото и бреговете на река Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново. Специализирана строителна техника навлезе в пространството под Владишкия мост и Цар-Шишмановата баня. Кметът Даниел Панов посети района и инспектира работата.

Дейностите включват премахване на растителността в речното корито, заравняване и изчистване на бреговата ивица до съществуващите каменни габиони, премахване на изкуствени островни и наносни образувания, оформили се след интензивните дъждове през последния месец.

Около 0,4-0,5 километра от двете страни по дължината на реката ще бъдат обхванати. Техниката ще работи в района от каменния мост в кв. „Асенов“ срещу течението на Янтра, покрай Владишкия мост и до църквата „Св. св. Петър и Павел“. Мерките са аварийни и имат за цел подобряване на проводимостта на речното корито и предотвратяване на наводнения. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново.

Към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е внесен проект за цялостно оформяне и профилиране на коритото на реката в урбанизираната територия  на града. За целия участък от каменния мост в кв. „Асенов“ до въжения пешеходен мост край бившата фабрика „Васил Мавриков“ ще са необходими около 1,2 милиона лева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *