Санирането в Горна Оряховица продължава

0

Светослава Иванова

Нови три блока ще бъдат санирани в Горна Оряховица по проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорът за това е сключен на 14 май 2019 г. между Общината и Регионалното министерство и по оперативна програма „Региони в растеж”, съобщиха кметът на железничарския град Добромир Добрев и ръководителя на проекта Ивайло Обрешков.

От 10 сгради са одобрени три, а останалите остават в резервния списък, за които ще се търси допълнително финансиране, уточни инж. Добрев. Жилищата, по които ще се работи, са на ул. „Росица” с номера 2, 4, 6 и 8, с общо 32 апартамента, както и на улиците „Камчия” 4, 6, 8 с 24 апартамента и „Ген. Скобелев” 6, 8 с шест апартамента. И трите сгради са строени в края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век.

Ще се прави топлоизолиране на подова конструкция, външни стени и покрив, подмяна на дограмата, подмяна на осветителни тела в общите части и изграждане на мълниезащитна инсталация, подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринените обшивки около комините, освежаване на стълбищата. Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност и достигане на енергопотребление най-малко на клас „С” в жилищния сектор, да се подобри жилищната инфраструктура, да се намалят емисиите на парникови газове в атмосферата.

Вече е обявена обществената поръчка, оценките на комисията ще приключат до средата на юли и ако няма обжалвания, реално същинската дейност може да започне в началото на август. Към конкурса е имало голям интерес, 17 фирми са кандидатствали по различни позиции, допълни кметът на Горна Оряховица.

Общата стойност на проекта е 1, 7 млн. лв. 85 процента от парите са осигурени от Европейския съюз, а останалите – от държавата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *