Над 4000 изпълнители от цяла Българиясе надпяват, надсвирват и надиграват край Велико Търново

0

Светослава Иванова

Петропавловският фолклорен събор се провежда днес и утре край Велико Търново – до манастира „Св. св. Петър и Павел” над Лясковец. Мащабното събитие събира над 4000 изпълнители от цяла България, които се надсвирват, надпяват и надиграват на две сцени.

Съборът бе открит от кметовете на общините организатори – Даниел Панов /Велико Търново/, Ивелина Гецова /Лясковец/ и Добромир Добрев /Горна Оряховица/, а гост бе президентът на България Румен Радев.

 

„Вълнувам се много, защото Петропавловският събор е един истински празник на българщината, на силния български дух, наредил се сред най-големите и значими общобългарски фестивали в страната. Дълбок поклон пред всички музиканти, певци, танцьори, самодейци, защото те усърдно пазят огромното ни национално богатство – нашите традиции, обичаи, фолклор, обреди, народните песни и танци. Но най-важното е, че те предават този силен български дух на децата и бъдещите поколения.  Мястото на събора също не е случайно – до манастира „Св. св. Петър и Павел“ край Велико Търново, над Лясковец. Това ни показва кои са истинските извори на сила за нашия народ – българските традиции и православието”, каза в приветствието си кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов.

Той благодари на организаторите и на всички, които подкрепят голямото събитие. Панов бе категоричен, че форумът трябва да се провежда не през две години, а ежегодно.

 

Приветствени думи към участниците и гостите отправи и президентът на Република България Румен Радев. Той даде висока оценка за организацията на Петропавловския събор, за утвърждаването му през годините и заяви, че кметовете на триградието заслужават адмирации.

В голямото надпяване, надиграване и надсвирване участват над 140 пеевчески групи, повече от 40 фолклорни формации и състави, 60 индивидуални изпълнители. Гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Председател на журито е проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *