Предлагат спортното училище да носи името на първия следоосвобожденски кмет на Търново – Георги Живков

0

Светослава Иванова

„Георги Живков“ ще се казва спортното училище в болярския град, обявиха на пресконференция членовете на комитета „Сава Муткуров“ – проф. Георги Камарашев, проф. Милко Палангурски, проф. Михаил Харалампиев, Венелин Иванов, както и директорът на Спортното училище Снежина Михова.

Георги Живков е първият кмет на Търново в неговата следосвобожденска история. Инициаторите разбрали за спортната дейност на някогашния градоначалник от новата книга на  спортния журналист Ангел Ганцаров. Оказа се, че Живков е основоположник на спорта в България – през 1893 г. като министър на просвещението той е в Лозана, където е впечатлен от спортните преподаватели и съдейства в България да дойдат десет швейцарски педагози. Те полагат у нас основите на футбола, гимнастиката и ред други спортове“, разказа Венелин Иванов.

Инициативният комитет Спортното училище да приеме името „Георги Живков“ е организирал подписка, в която са се включили 250 души, сред които треньори, деятели, офицери, четирима почетни граждани на В. Търново – Бончо Генчев, Антоанета Селенска, арх. Чолаков и Благовеста Факирова.

Официалното предложение бе връчено на директора на училището Снежина Михова. „Името на Георги Живков трябва да бъде реабилитирано и това ще бъде чест за нас. Той е направил много и за спорта, и за учителското съсловие“, заяви г-жа Михова, като уточни, че предложението ще бъде внесено на учителския съвет, който ще се събере на 28 юни. Ако то бъде гласувано „за“, ще бъде внесено на кмета Даниел Панов, който да го внесе за гласуване в Общинския съвет, а оттам – в РУО и при министъра на образованието. Процедурата изглежда тромава, но при единомислие всичко може да стане факт още в рамките на месец-два и за 1 септември Спортното училище да започне учебната година с името „Георги Живков“. Има идея бъдещият спортен комплекс до училището да носи името „Трифон Иванов“, като за това е необходимо само решение на Общинския съвет, добави проф. Георги Камарашев.

Любопитното е, че когато намерението стане факт, две великотърновски училища в кв. „Бузлуджа“, които са съвсем близо едно до друго, ще носят имената на брат и сестра – Георги Живков и Вела Благоева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *