Национална дискусия за 140-годишнината на българска дипломация започна в болярския град

0

Светослава Иванова

От Велико Търново започна национална дискусия, посветена на 140-годишнината от създаването на Министерството на външните работи и българската дипломатическа служба. Срещата се състоя в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, където се събраха десетки млади хора – ученици, студенти и курсанти, както и представители на различни институции и организации. Форумът бе открит от заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, а приветствени думи към организаторите, участниците и гостите отправи заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев.

 

Основните теми по време на срещата бяха свързани с историята и мисията на Външно министерство, ключовите моменти и постиженията на членството на България в НАТО и Европейския съюз, перспективите пред младежите от Велико Търново и региона за професионално развитие и др.

Отзвук от дискусията бе, че България вероятно е единствената държава, която устоявайки на толкова много изпитания през вековете е успяла да се въздигне и днес да бъде свободна, независима, европейска, с огромна по богатството си култура и със своя писменост, на която пишат 300 милиона души в света.

Заместник-министър Георг Георгиев подчерта, че не само бъдещето, а и настоящето принадлежи на младите хора и ги призова да работят днес и сега, за да бъде България все по-добро място за живеене.

Националната инициатива е дело на Дипломатическият институт, съвместно с Министерството на външните работи. Целта на поредицата от срещи в страната е да бъдат популяризирани постиженията на българската дипломация, както и да бъде повишен интересът на младежите към сферата на международните и дипломатически отношения.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *