Анатоли Петров написа книга за Висоцки

0

Светослава Иванова

Журналистът от болярския град Анатоли Петров представи книгата си „Владимир Висоцки и България“, в която е събрал неизвестни до момента факти за посещението на барда в България и Велико Търново през 1975-та година.

За да напише новата си книга Анатоли Петров върви  по стъпките на Висоцки и в продължение на половин година обикаля всички населени места в страната, където театър „Таганка“ изнася представления. Авторът провежда над 300 телефонни разговора и осъществява поне 100 срещи в София, Перник,  Пловдив, Стара Загора, Чирпан, Габрово, Шипка, Търговище, Варна и разбира се Велико Търново.

Интересен е престоят на Висоцки във Велико Търново, като в книгата е описано как той е впечатлен от атмосферата на града. Нещо повече –  казва, че ще остане да живее тук ако му бъде позволено да бие камбаните на църквите.

В книгата са поместени и много снимки, включително от Търново. Тези от старата столица са предоставени от фотографа Иван Русков и на практика не са показвани до момента.

„Висоцки си тръгва от нашия град безпаметен, забравя си и личните документи, които после са му пратени. Всъщност посещението на „Таганка“ и Висоцки в България се осъществява благодарение на Людмила Живкова. Над 40 страни са ги канили, но винаги е било отказвано. Първото им излизане в чужбина е именно в България, което им  отваря вратите към целия свят“, сподели  Анатоли Петров.

В книгата е поместено и безценно интервю с Висоцки, което вижда бял свят в пълния си вариант именно чрез изданието на Анатоли Петров.

„Такива интервюта има не повече от пет известни. Правено е от Венелин Йотов в хотел „Железник“ в Стара Загора. Благодаря на всички, които помогнаха тази книга да стане реалност. Нейната идея е зародена още преди 20 години. Докато беше дадена за печат при мен дойдоха още много сведения и снимки, затова предстои следващо допълнено издание на руски език“, сподели Анатоли Петров.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *