Свищов отпразнува 142 години свобода

0

Светослава Иванова

 

Празникът на града започна по традиция в храм „Света Троица“, където бе отслужен благодарствен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. Архиерейският наместник отец Руслан Личев говори за така жадуваната и изстрадана свобода на българския народ, която трябва да ценим и която не ни е дарувана, а е извоювана.

Програмата продължи на Братската могила в местността „Паметниците”, където бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война. Гости на събитието бяха консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, заместник-областните управители на област Велико Търново инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, ректорът на СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, Борислав Борисов – началник отдел „Статистика“ в гр. Велико Търново, инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, председатели на общински съвети, кметове на кметства и общини.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, които подчертаха значимостта на изхода от битката на 27 юни 1877 година за свободата на цяла България.

Поздравителни адреси по повод празника бяха изпратени от Н. Пр. г-н Йон Гълеа – посланик на Румъния в Република България, народният представител от 44-то Народно събрание д-р Станислава Стоянова, Народните представители от ПП ГЕРБ в Великотърновски избирателен район, инж. Даниел Панов – председател на УС НСОРБ, Силвия Георгиева  – изпълнителен директор на НСОРБ и други.

Програмата завърши с церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при Свищов за освобождението и независимостта на България, а участие в нея взеха деца от ДГ „Радост“, които с изключителен патриотизъм рецитираха и пяха песни за славната история на България и любовта към Родината.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *