15 души ще извървят пътя на мощите на Свети Иван Рилски

0

Светослава Иванова

Пана в снимки, които проследяват поклонническия поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски през миналата година, бе открита в църквата „Свети Петър и Павел” във Велико Търново.

Поводът за експозицията е  550 годишнината от пренасяне мощите на закрилника на българския народ от старата столица до Рилския манастир. Сред експонатите са всички икони, донеси по време на предишните поклоннически походи, както и паметната книга, в която всеки ден ще бъдат записвани поименно участниците в тазгодишния пешеходен тур. Могат да се видят още и хоругвата, дарена през 2017 г. от габровци, иконата, рисувана от търновската художничка Нели Белева и плащеница с образа на светеца, предоставена от Курилския манастир.

църквата „Св. св.  Петър и Павел“

 

30 души ще е основната група в поклонническия поход „Светият път – 550 г. от връщане мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”. От тях 15 за заявили участие да преминат целия маршрут, поясни Паскал Пиперков, един от организаторите. Той ще се проведе от 1 юли до 30 юли. Дълъг е 570 километра. Тръгването е от катедралния храм „Рождество Богородично” в старата столица. Предвидено е да се изминават средно между 15 – 28 километра на ден. Основните места през които ще се премине  са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рула, метох Орлица, Рилски манастир. На 30 юли пешеходният тур трябва да стигне до светата рилска обител. Светият синод вече е благословил начинанието, увери  още Пиперков.

Кметството също подкрепя инициативата. Според зам.-кмета Ганчо Карабаджаков това е един различен поглед към туризма.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *