Заек с бонбони по византийски сготвиха на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград“ / снимки /

0

 

Светослава Иванова

140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна участват в петото издание на международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“, който се провежда на Царевец. Посетителите изгледаха възстановка на превземането на крепостта от цар Иван Асен II и изгонването на узурпатора на българския трон Борил и имаха възможността да се насладят на екзотични ястия от Средновековието.

Най-атрактивните ястия, които събират очите на гостите са от войнската и манастирската кухня, както и аристократични и целебни блюда. Във фестивала бе представена и византийска рецепта на заек с бонбони, които са направени от фурми и ядки, защото се съхраняват лесно. Заешката яхния пък се е сервирала с медовина.

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм приготвиха хляб, тъй като той е бил основната храна през Средновековието. Те направиха бял, ръжен и хляб с плънка от зеленчуци – целина, магданоз, копър, моркови и пащърнак.

Според доц. Иван Лазаров от ВТУ, който над 30 години проучва храната на българите през средните векове, до девети век хлябът почти не е присъствал в ежедневното меню. С покръстването идват и постите, а към десети и единадесети век вече е имало склонност към разточителство в храненето. Според доц. Лазаров през средните векове по нашите земи не е имало глад в западния смисъл на думата, защото тук климатичните условия са чудесни, а добивите – добри. По тази причина кръстоносците от дванадесети – тринадесети век, които са минавали през земите ни, са се чудели на евтината и изобилна храна.

По-заможните българи са си позволявали вносни храни като подправки от Индия, Китай и Италия, а също зехтин, маслини и шафран.

Освен стари рецепти, на фестивала могат да се видят още възстановки на много български занаяти като коване, грънчарство, керамика, монетосечене, направа на пергамент и хартия, тъкане.

Фотографиите са на Биляна Милчева

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *