февруари 28, 2024

ПРАЗНИК НА ХЛЯБА В СЕЛО РЕСЕН

0

Светослава Иванова

За седма година Читалищното настоятелство при Народно читалище „Народна просвета 1874” с.Ресен в партньорство с Кметство с.Ресен ,Община Велико Търново, Хлебозавод „Яна 1” с.Ресен , Едноличен търговец „Фоер-Петър Добрев” с.Ресен и Общинско кабелно радио , като медиен партньор организира на шести юли – събота празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”, който ще започне от 10:00 часа в салона на читалището.
Казват,че срещата на човека с хляба започва с раждането му и трае през целия му живот. Хлябът възпитава, вдъхва надежда в трудни и съдбовни дни и вяра в бъдещето. Носи в себе си всички щастливи и тъжни, минали и настоящи мигове. Хлябът е символ на живота, свързан е с традициите и бъдещето на поколенията. Историята на един народ е днешна и утрешна, а значението на хляба-непреходно. Хлябът заема съществена част от менюто на българина. Колкото и богата да е трапезата, без неговия аромат и вкус тя е незавършена. Българската пословица: “ Никой не е по-голям от хляба “ е израз на голямото уважение и преклонение към хляба.
Празникът на хляба е с конкурсен характер в два раздела :
– автентичен фолклор с категории : песни , обичаи и индивидуално изпълнение
– и кулинария, където участниците представят домашно приготвени обредни хлябове, традиционни за даденото населено място и сами аранжират масата си.
Участие в празника ще вземат 15 състава и 8 индивидуални изпълнители от 6 общини.
Компетентно жури ще оценява участниците в двата раздела.
Гост изпълнители ще бъдат: Танцово студио „ДИНАМИК” при център за подкрепа и личностно развитие при Общински детски комплекс гр.Велико Търново, мъжка певческа група „Г. Измерлиев” към пенсионерски клуб „Елена Грънчарова” гр.Г.Оряховица ,група за стари градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда” с.Ресен , Стоян Груев от с.Ресен
Жителите на с.Ресен , гостите и участниците в празника ще останат очаровани и от изложението на хлебните производи от ресенските фирми – „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев.
По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *