Подновяват разкопките на хълма Трапезица

0

Светослава Иванова

Три археологически екипа, водени от проф. Константин Тотев, доц. Деян Рабовянов и проф. Мирко Робов, ще работят почти едновременно на три сектора този сезон на Трапезица.За всеки екип за осигурени по 20 хиляди лева, които ще стигнат за около месец работа.

Археологическото проучване на хълма има 30-годишна програма, която е прекъсвана на няколко пъти. Целият хълм Трапезица е 78 дка, като 65 % от тях все още не са проучвани. Разкрити са 50 къщи. Любопитен момент е, че археолозите не са се натъкнали на ранновизантийски и следстоличен период. Всичко до сега се датира в края на 13-ти и от 14-ти век.

Некропола и улици около църква № 21, която е в югоизточната част на Трапезица, ще проучва проф. Мирко Робов. Откривателят на църквата започва пръв от тримата, в края на юли.

Проф. Константин Тотев, който е откривател на три храма на Трапезица, ще работи върху най-новото си откритие от миналата година – църква № 23 до западната крепостна стена. В нея най-ценните находки са златен кръст енкулпион, неотварян, други кръстове, олтарна маса с издълбани патриаршески кръстове и изключително много и запазени късове стенописи, от които вече реставраторите сглобиха сцени. Професорът е открил гробове, от разкриването на които също очаква находки. По начало, усилията му ще бъдат насочени към некропола на църква № 23. Разкопките са през септември.

След като приключи разкопките по линията на газопровода, през октомври стартира работата на доц. Рабовянов. Той ще проучва терен, близо до южната крепостна стена, където се очертава голям жилищен квартал, с разкрити от него улички, водещи към църква № 22. От тази църква са излезли много ценни находки – останки на бебе, положени в гърне, 10 кръста, обков с позлата и емайл и стеатитова икона – реликви и дарове, положени в основата на олтара. И още много монети, бижута, елементи от облекло. Църква № 22 е близо до източната порта – един от основните входове на хълма. Досега доц. Рабовянов е разкрил над 2 декара площ в този сектор на Трапезица. Тази година усилията му ще са насочени към разкриване на още от некропола на църквата и проучване на градската част. Интересно е, че е открита нова главна улица, минаваща покрай църква № 8, за което е предвидена консервация.

Половин млн. лв. годишно са нужни, за да се навакса изоставането в реставрацията на откритите до сега обекти на Трапезица, изтъкна арх. Пламен Цанев, който е главен архитект на хълма. Нужно е да се направи и кадастър на археологическите обекти на Трапезица, за да се планират по-добре средствата за консервация и реставрация.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *