Възпитаник на Стопанската академия е сред стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия

0

Деан Белев, завършил специалност „Бизнес информатика” в Стопанската академия в Свищов, е обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия. В качеството си на вицепрезидент „Услуги” на българска телекомуникационна компания, той влезе в индекса Power 100 за 2019 г. на британската медия за телекомуникации Capacity, съобщиха от висшето учебно заведение.

За изготвянето на класацията Power 100, професионалисти по телекомуникации от цял свят всекидневно следят какво се случва в сектора. Те избират компании и специалисти, които оставят следа в развитието на новите технологии. Capacity Media е най-авторитетното телеком издание, част от международната организация Euromoney Global Limited (организатор на най-големите телекомуникационни събития в Европа, в Северна Америка, Африка, Азия и Латинска Америка). Участниците в класацията са лидери не само в своите области, но и като иноватори, критично мислещи хора и двигатели на промяната. „Компанията, наградена като най-добрата платформа за пренос на данни в света за 2018 г. – Нетикс (The Best Internet Exchange at the 2018 Global Carrier Awards), продължава своето пътешествие по пътя на развитието. Един от шампионите в този процес е Белев, който отговаря за продуктите, услугите и развитието”, се казва в мотивите на журито, определило индекса Power 100 за 2019 година.

Деан Белев е специалист по „Бизнес информатика” от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, и магистър от Софийски университет по специалност „Разпределени системи и мобилни технологии”. Започва работа за Нетера през 2005 г. като инженер „Поддръжка на услугите”, по-късно е IP инженер и специалист „Предпродажбено обслужване”, а през 2012 г. преминава към отдел „Бизнес развитие” и става съосновател на проекта „Нетикс” – отделна компания и бизнес. До момента продължава да развива услуги и бизнес като продуктов мениджър в Нетера и като вицепрезидент „Услуги” в Нетикс.

Нетикс e глобална платформа за обмен на данни с точки на присъствие в 35 страни на 6 континента. Компанията свързва 3700 мрежи в 151 точки (65 града), като осигурява най-ниското възможно времезакъснение и най-кратък път до 85% от активните автономни платформи за обмяна на трафик в света. През 2014 г. Нетикс печели наградата на Forbes България за най-добър стартиращ бизнес. През 2017 г., вече в международен мащаб, компанията е обявена за една от най-добрите платформи за обмяна на данни в света. През 2018 г. Нетикс е удостоена с приза „Най-добра платформа за обмяна на данни в света”

Белев признава, че именно в СА „Д. А. Ценов е разбрал какъв иска да бъде неговия път на развитие – мрежови технологии и телеком услуги. За четирите студентски години имал възможност да изпробвам няколко професионални насочености – от икономика до програмиране. Оказа се, че моето място е някъде по средата – правенето на бизнес в сферата на информационните технологии. Сега, имайки поглед върху образованието, получавано от други университети, съм убеден, че познанията, нужни ми за достигането на това, което съм, са можели да бъдат придобити само в образователна институция като СА, казва той.

Той описва студентството си като шарен и интересен път – забавления, спорт, израстване. Играл е във футболния отбор на Академията, но също така ходел и на олимпиади по математика.

Младият мъж съветва днешните студенти от специалност „Бизнес информатика“ в Стопанска академия да бъдат себе си. Да си поставят нови и нови цели след всяка изпълнена мечта. Да бъдат проактивни. Всичко, което правят – и в личен, и в професионален план, да създава добро.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *