В Павликени помнят легендата Факира Мити, починал преди 30 години

0

Мила Милчева

На 5 юли тази година се навършват 30 години от смъртта на легендата на илюзионното ни изкуство Факира Мити, който е роден в Павликени. Едва ли има човек от по-зрялото поколение в града, който да не се гордее с именития си съгражданин и да не може да разкаже нещо, свързано с живота му.

Името на илюзиониста, освен с постиженията в магията, се свързва и с друга легенда – той е баща на най-обичания български певец Емил Димитров. Факира Мити има още един син – Юлиан, който си отива млад от този свят и който наследява неговия талант в професията.

Допълнителен ореол около името на родения в Павликени артист придава и фактът, че негови ученици са известните Мистър Сенко и Астор.

Факира Мити е единственият българин и е сред малцината по света вентролози – хора, който говорят със стомаха си. Школовката си в изкуството придобива в прочутия цирк на Лазар Добрич. В творческата си биография има записани над 12 000 спектакъла.

Димитър Димитров – Факира Мити е роден на 22 февруари 1910 г. в Павликени. Родът му има корени в Лясковец. Димитровци са също дядо му и баща му. Дядото Димитър е един от стотиците градинари от региона на Велико Търново, които решават да заминат за чужбина. Той се преселва в Австрия и край Виена купува земя и гори. С много труд и упоритост се наложил като един водещите производители на плодове и зеленчуци.

Бащата на Факира Мити е завършил тъpгoвcĸaтa гимнaзия в Cвищoв и развивал тъpгoвия cъc зъpно. Преврат в живота му станал, когато заложил парите си в австрийска банка, която фалирала и мъжът бил принуден да работи като телеграфист. Местел се със семейството си в различни градове, сред които и Павликени, където се родил бъдещият прочут илюзионист.

Още от ученическите си години Факира Мити бил запленен от магията, хипнозата и окултните науки. По стечение на обстоятелствата успял да стигне до румънската столица Букурещ, където да се обучава на различни номера, като например да забива игли в тялoтo cи и да докосва с език нaжeжeнo жeлязo. Връщайки се в България, бързо се превръща в любимец на публиката.

По-старите жители на Павликени и досега си спомнят и разказват какъв фурор е предизвиквал Факира Мити с това да говори със стомаха си чрез двете прочути кукли Иванчо и Ганчо. Те водели диалог помежду си с различни гласове, които той възпроизвеждал без да си отваря устата.

Градска легенда в Павликени е и любовта и прекрасния брак на артиста със софиянката Мадам Сизи, която му партнирала на сцената. Именно от този брак се ражда легендата на певческото изкуство Емил Димитров.

От любовта на Факира Мити и Мадам Сизи се ражда легендата Емил Димитров

Фaĸиpa Mити е носител на множество наши и международни награди, обикалял е целия свят със своите изпълнения. Трагичните събития в живота на семейството започват, когато синът му Юлиан почива едва на 34 години от тумор, а след почива и майка му – мадам Сизи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *