Конгресът на ГЕРБ в неделя решава за кандидат-кмета на управляващите в болярския град

0

Анализ на журналиста и доктор по политология Елена Чамуркова

 

Тази неделя конгресът на управляващата партия ще даде важен и недвусмислен знак към избирателите – с оглед на местния вот през октомври, но и на цялостната си визия за управлението на страната. Пред ГЕРБ има два пътя – дали ще съумее да затвърди десетгодишната си хегемония в държавното управление, особено след като спечели трудните европейски избори, или ще започне бавно, но сигурно да отстъпва позиции, докато в един момент не рухне третата партийна система на прехода, където безспорно ГЕРБ е доминиращ и основен фактор.

Пътят като че ли изглежда ясен, но в никакъв случай няма да е лесен. Защото зависи от волята, с която Изпълнителната комисия ще прочисти местните структури, които или не работят достатъчно добре, или са под влиянието на бившия втори човек – Цветан Цветанов. А в неговата сфера на влияние са всички местни структури във Великотърновска област. И това е нормално, при положение че Цветанов дълги години беше депутат от IV-ти многомандатен избирателен район, нищо, че от 2009 г. винаги водеше и още една листа. Нещо повече – под неговата благословия се номинираха, избираха и съответно управляваха всеки един народен представител, градоначалник и общински съветник от ГЕРБ в нашата област.

Факт е, че Цветанов вече не е лидер на общественото мнение в партията, на която дори сам бе председател и лично изгради всяка една общинска структура. Но това съвсем не означава, че ще се откаже „без бой“ от влиянието, което има. И съответно от добавената стойност, която то му носи. Има настроения, че бившият „втори“ в ГЕРБ ще се опита да рекрутира досегашните си протежета за кандидати през задния вход, т.е. през други, най-вероятно екзотични местни коалиции, които без съмнение ще изобилстват на общинските избори през октомври.

Има заявки, че неделният конгрес на ГЕРБ ще гласува оставките на Цветан Цветанов като зам.-председател на Изпълнителната комисия на партията и на Румяна Бъчварова, като член на Изпълнителната комисия. Вече беше аноснирано, че приемник на Цветанов няма да има, а заместниците на лидера Бойко Борисов ще останат двамата Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Които са кметове. Но това все още не означава, че през есента ще бъдат номинирани за пореден мандат. Макар да им дава огромни шансове.

Освен това на конгреса се очаква да се случи още нещо и то касае Великотърновска област, а именно партията да се отдели от изпълнителната, но и от местната власт. Нещо, което безспорно е положителен знак и пропуск в досегашните управления – и леви, и центристки, и десни.

С думи прости това означава, че кметове вече няма да са областни координатори на партията. Любопитно е обаче дали повечето от тях ще останат кметове, или ще разчитат само на партиен пост.

Именно партийният катарзис  се чака с най-голям интерес от електората. Сигурно е, че първите потърпевши ще са структурите, които загубиха изборите – Добрич, Ямбол и Плевен. Преди няколко дни дори кметът на Пловдив Иван Тотев би отбой и намекна, че няма да се кандидатира за пореден мандат.

А какво ще се случи с партийната и управленска кариера на търновския кмет Даниел Панов? Който не е просто кмет, а ръководи Националното сдружение на общините в България и това прави дилемата още по-завързана.

По законите на политологията би трябвало местният управник да се раздели с поста областен председател на ГЕРБ. В полза на това логическо съждение натежава и фактът, че в областта управляващите взеха санитарната преднина пред БСП на евровота с пренебрежителните около 90 гласа.

Ако Панов се раздели с партийния пост, това драстично намалява шансовете му да е кандидат-кмет за трети мандат. Още повече, че според посветени, Борисов вече има фаворит.  В лицето на млад, но опитен и амбициозен управленец.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *