Български и румънски занаятчии се представят на базар в болярския град

0

Светослава Иванова

 

Голям занаятчийски базар отвори врати в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Във форума участват десетки производители от България и Румъния, които представят старинните производства, традициите и обичаите, характерни за регионите от двете страни на р. Дунав.

Специален гост на базара бе кметът Даниел Панов. Той разгледа всички близо 40 павилиона, разговаря със занаятчиите и им благодари, че съхраняват и популяризират културното наследство, което е изключително ценно както за България и съответно – Румъния, така и за цяла Европа.

Пред жителите и гостите на Велико Търново майсторите и производителите са изложили различни продукти – старинни килими, рогозки, макети на исторически обекти, създадени от вълна, дърворезба, кулинарни и растителни продукти, био-козметика и др. Старата столица и регионът са подобаващо представени от занаятчии както от града, така също от Миндя, Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и др. Много от участниците са от областите от трансграничния регион. Десетки са и гостите от Румъния.

 

Базарът бе официално открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от Павел Христов – ръководител на проекта “FairDeal – мрежа, платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“. Водеща организация е Община Велико Търново, а партньори са Асоциация „Диманш“ /Румъния/, Двустранна българо-румънска търговска камара (България), Национален театър „Марин Сореску“ – Крайова /Румъния/.

“FairDeal“ ще бъде първата по рода си платформа за електронна търговия чрез виртуални магазини на занаятчийски продукти. Кметът Даниел Панов пожела на занаятчиите дейността им да бъде все по-успешна и подчерта, че иновативната мрежа дава нови и много широки възможности за маркетинг и популяризиране на старинните производства.

Съпътстващи събития са семинар, презентация и открита дискусия за платформата за занаятчийски продукти. Те ще се проведат в неделя /7 юли/ от 9,00 ч. в конферентната зала на комплекс „Рая Гардън“. Поканени за участие за всички гости, медии и желаещи да присъстват. И в утрешния ден базарът ще работи от 10,00 до 20,00 ч.

Създаването на иновативната маркетинг система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *