Заможни търновци не само почиват, но и инвестират  в недвижими имоти в Гърция

0

Светослава Иванова

Все по-заможни и предприемчиви търновци предпочита вече не само да почиват по китните гръцки курорти, но и да инвестират в имоти там, показа проверка на „Болярски новини“.

Според брокери, в последните няколко години интерес към покупка на малки и кокетни апартаментчета и дори на по-големи фамилни къщи имат популярни хора от средите на спорта, ресторантьорския и хотелиерски бизнес, строителни предприемачи, юристи…

Те предпочитат директно да купят имот, където да отсядат на почивка по няколко пъти в годината, а през останалото време да го отдават под наем, вместо всяка година да търсят различни хотели за ваканцията си, обясняват брокерите. Според тях най-предпочитани места за покупка са ръкавите Касандра и Ситония на Халкидики и регионът на Кавала, за разлика от преди няколко години, когато интересът на нашенци бе основно в района на Солун. Тогава обаче – преди поскъпването на имотния данък, стари двустайни, дори и тристайни жилища в града можеха да се намерят и за по 30 000 евро, но днес цените са нараснали в пъти и за по-новите апартаменти в престижни квартали достигат до 150 000 – 200 000 евро и нагоре.

Въпреки това по курортните зони все още могат да се намерят имоти на доста прилични цени. Сред актуалните в момента оферти са апартамент за 55 000 евро на площ от 52 кв. м. с гледка към морето в Паралия Карияни, Кавала. Жилището се състои от хол, кухненски бокс, спалня и баня. Обзаведен е и разполага със собствено паркомясто.

Друга оферта е за самостоятелна къща от 160 кв. м. в 375 квадрата ъглов парцел в Неа Перамос, също в Кавала. Резиденцията се продава за 165 000 евро, състои се от три самостоятелни помещения с потенциал за оформяне на до четири малки апартамента.

Примамлива за местните инвеститори е и офертата за продажба на двуетажна самостоятелна къща от 75 кв. м. в жилищен комплекс с общ басейн в Скала Потамия, Тасос. Къщата е напълно обзаведена, с вътрешно стълбище автономно отопление на нафта, слънчев бойлер и външно складиране. Намира се на 400 метра и струва 170 000 евро.

 

Какво кара нашенци да предпочитат почивка и инвестиция в Гърция? Отговорите от няколко години са тривиални, но очевидно родните хотелиери и концесионери не си правят труда да си сверят часовниците.

Териториалната близост, мекият климат, бързият достъп до морето, кристално чистата вода, девствената природа, по-качествената храна, липсата на застрояване, дългият летен сезон, както и спокойствоето по гръцките плажове, където летовниците не са подложени на безмилостен рекет за всевъзможни такси са малка част от причините, които натежават в полза на Южната ни съседка.

Нашенци, които инвестират в Гърция трябва да знаят обаче, че данъците са много високи, а последното им увеличение бе от 2018 г. и засегна над 1 млн. собственици. Дори се стигна до парадоксалния факт хиляди имоти да попаднат в ръцете на държавата, понеже наследниците се отказват заради високите наеми и наследствените финансови тежести.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *