Велико Търново отбеляза 142 години от Освобождението

0

Светослава Иванова

 

142 години от своето Освобождение отбелязва днес болярския град. Венци и цветя в знак на признателност към българските опълченци и четници, както и към руските войски бяха поднесени на паметника „Майка България“, пред Военния клуб и пред монумента на генерал фелдмаршал Йосиф Гурко.

Слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Сред гостите бяха зам.-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, представители на институции, организации и сдружения, на Генералното консулство на Русия, жители и гости на града и др.

В словото си проф. Камарашев подчерта, че именно от Търново, още след 1393 година, българският народ тръгва по дългия път към свободата. Едно след друго следват въстания, завери и бунтове, чиято цел е опазването на българщината и на християнските ценности.

Програмата за 142 години от Освобождението на Търново включваше също безплатна туристическа обиколка с беседа, част от която бяха музеи и паметници, свързани с историческото събитие. В 20,30 ч. на сцената на „Арт лято“ започва концерт на група „Блато – злато“ – българска фолклорна формация от САЩ. Ще бъде излъчен и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Програмата започва в 21,45 ч. и може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *