В Ресен отново показаха, че „Никой не е по-голям от хляба”

0

За седма година в разгара на жътвата в село Ресен на 6 юли се проведе празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Организатори на празника са кметството в Ресен и Народно читалище „Народна просвета 1874” , в партньорство с Община Велико Търново. Всички гости и самодейци бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Кметицата на с. Ресен Йорданка Колева откри празника и пожела на съставите отлично представяне, а на публиката добро настроение. Извън конкурсната програма домакините от Ресен поздравиха всички присъстващи с автентично ресенско хоро „Япрак”, изпълнено от Детска група към клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” и едновремешни весели хороводни игри за деца, в изпълнение на ДФГ „Ресненче”.

Празникът бе уважен и от Георги Чукуров –главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

Празникът на хляба беше с конкурсен характер в два раздела – „Автентичен фолклор” и „Кулинария“ и тях него взеха участие над 300 самодейци. Компетентното жури с председател Дияна Джанзова – председател на НЧ „Народна просвета 1874”, Цанка Добрева –художествен ръководител на самодейните колективи в читалището, Маргарита Деневска – майстор-готвач и сладкар, и Йорданка Бобева – българист и преподавател в ОУ „Христо Ботев” – с. Ресен, оцениха и връчиха медалите на заслужилите участници. В раздел „Автентичен фолклор” златен медал получи ФГ „Росен здравец” при НЧ „Зора 1887” с.Горна Липница. Най-добри в категория „Обичаи” бяха от групата за автентичен фолклор към НЧ „Просвета 1915” – гр. Русе.

В Категория „Индивидуално изпълнение” първа е Росица Стефанова от с. Горско Ново село. Русенци бяха най-добри в раздел „Кулинария”

Йорданка Колева връчи наградата на кмета на с. Ресен на

НЧ „ Просвета 1915” гр. Русе за цялостно участие.

Гост изпълнители бяха танцово студио „Динамик“ при център за подкрепа и личностно развитие в Общински детски комплекс – Велико Търново, Група за стари градски песни „Незабравима” към КПИ „Надежда”с. Ресен, Мъжка певческа група „Г. Измирлиев” към КП „Елена Грънчарова” гр. Г. Оряховица; Стоян Груев от с. Ресен и Йоанна Йорданова от „Миро Денс“.

Жителите на Ресен , гостите и участниците в празника останаха очаровани и от изложението на хлебни производи от ресенските фирми – „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев. По време на празника всеки можеше да си опита от вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве. Йорданка Колева благодари на участниците и на публиката, че и тази година всички заедно доказахме, че „Никой не е по-голям от хляба”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *