Областният управител участва в среща в МЗХГ във връзка с африканската чума по свинете

0

Областният управител проф. д-р Любомира Попова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Велико Търново, д-р Станимир Спасов участваха в среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на страната. В тази връзка бе взето решение до края на седмицата във всички области в Северна България да се проведат заседания на епизоотичните комисии. В следващите дни такава ще бъде свикана и във Велико Търново.

До края на деня се очаква да бъдат актуализирани и информационните материали за населението и епидемичната обстановка в страната.

Министър Танева обяви, че към момента има две нови огнища, а именно в Новачене и Жернов, като в Жернов са евтаназирани всички прасета. В тази връзка тя припомни, че задните дворове са най-рискови за разпространението на болестта африканска чума. Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев каза, че основният начин за разпространението на болестта е от месото на прасетата. „Не събирайте закланите прасета в хладилници. Продуктите от прасетата от райони с вируса са много опасни“, допълни още той.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *