Американци покориха търновската публика с български народни песни

0

Блато Злато“ от Ню Орлиънс пренесоха до Асеневци“ магията на българския фолклор

Мила Милчева

Мятало Ленче ябълка“, „Пуста младост“, „Залюбих си едно либе“, „Излел е Дельо хайдутин“, „Гюра бели бело платно“, „Стамена“. Това е само малка част от репертоара на култовата група „Блато Злато“ от Ню Орлиънс, САЩ, която снощи изнесе невероятен концерт до паметника на Асеневци във Велико Търново. Музикантите и певиците отнесоха заслужено аплодисментите на публиката и няколко биса.

Какво свързва американския Юг с българския фолклор? На този въпрос за „Болярски новини“ отговаря Бояна Траянова, единствената българка в групата. Тя живее и работи в Щатите от 1995 година. Обяснява, че името на групата се родило от вдъхновението от „блатната“ или „суомп“ музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор.

„Блато Злато“ се състои от шестима музиканти от блатата на Ню Орлиънс, които изпълняват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа, като фокусът им е върху българските народни песни с нови ангажименти. Музикантите свирят на контрабас, акордеон, цигулка, има две певици, а Бояна е на тъпана. Началото било сложено от две от момичетата, които открили и заобичали българския фолклор в колежа, по-късно към „Блато Злато“ се присъединила и Бояна. Те не знаят български, въпреки, че изпълняват песните дори без акцент. Аз им давам текстовете, те ги учат наизуст и им разказвам за съдържанието, разказва Бояна. Тя научила колегите си от групата да четат кирилица, защото така най-добре могат правилно да схванат произношението.

Самата Бояна е самоук джаз барабанист в Ню Орлиънс, впоследствие се научава да свири и на тъпан. Правя всичко по силите си да популяризирам българския фолклор, за мен е важна връзката с корените ми, допълва музикантката.

Това не е първото посещение на американците в България. Миналата година през лятото те пяха на прием на американския посланик в София, а след това и в село Масларево.

От „Блато Злато“ признават, че още при първото си посещение са се влюбили в България – в природата, в хората, в храната. Всичко това ги вдъхновява още повече, особено в създаването на авторски композиции, базирани на родния ни фолклор.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *