111 удара в минута джаз във Велико Търново

0

Емил Костурков, директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова и Тошо Кръстев представиха програмата за фестивала.

Мила Милчева

„111 удара в минута“ ще е мотото на Дикси джаз феста, който ще се проведе във Велико Търново от 11 до 13 юли. 111 удара е едно добро темпо в джаз музиката и затова избрахме този надслов, обясни президентът на фестивала Емил Костурков. По думите му 11-ото издание на фестивала тази година ще е насочено към младата публика.

Първата вечер ще бъде открита по традиция с великотърновските домакини от „Роял Дикси Бенд“, но за съжаление, по здравословни причини в групата няма да може да се изяви нейният доайен Христо Цацинов.

Втори на сцената край паменика на Асеневци ще са музикантите от DesyLive. Десислава Андонова е един от най-отличаващите се съвременни артисти на българската сцена, характерна с широката си бленда от стилове. Модерен звук, смесица от стилове, смелост в търсенията и харизма отличават DesyLive, обясни Костурков.

Втората вечер ще бъде открита от Акустично джаз трио „Димитровград“. Те са истински динозаври в българския джаз, повече от 30 години са на сцената, допълва Костурков.

Сърцето на триото е хасковският джазмен Димитър Русев-Мутата. Той и колегите му са

организатори на HASKOVO JAZZ, превърнал се през годините в един от авторитетните джаз фестивали, провеждащ се в началото на есента, на Младежки джаз фестивал Димитровград и на образователна програма за деца от детските градини.

След тях ще свирят Funky Miracle – едно популярно и обичано име в музикалните среди в България. Девет млади хора смесват по свой оригинален начин стилове като фънк, джаз, соул и придават модерно звучене на своите парчета.

На 13 юли на сцената под Асеневци ще се качи австралиецът Дейвид Дауър, подкрепен от английските си колеги Мат Фишър и Люк Фаулър Финалът на фестивала ще сложат SoulBmoll. Създадени преди пет години, те често се нареждат сред най-добрите в класациите на БНР.

Фестивалът се организира от Фондация „Дикси Джаз Фест“ и се провежда с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Събитието е с вход свободен за всички концерти, които са с начален час 20 часа. Всеки ден от 11.00 часа Royal Dixie Band ще правят обедни концерти – първо в центъра на града, после в кварталите – „Бузлуджа“ и „Картала“. Вечерите по традиция ще продължават с джем сешъни в клуб „Мелон“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *