Дискусия в защита на малцинствата и срещу омразата се проведе в болярския град

0

Светослава Иванова

Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри дискусия на тема „ NO-HATE-BG: Заедно в защита на  малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“. Те бе организирана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, съвместно с Български Хелзински Комитет. В нея се включиха и кметът на Габрово Таня Христова,  Росица Димитрова, директор „Социални дейности и здравеопазване“  във Велико Търново и др.

„Благодаря Ви, че тази регионална среща се случва тук и ние сме домакини. Това е поредната ни съвместна дейност с Амалипе и съм убедена, че и в бъдеще ще работим заедно. Само по този начин, последователно и с общи усилия на всички институции ще можем да постигнем целите които сме си поставили. Темата на днешната кръгла маса е изключително актуална. Всички ние сме ставали свидетели на прояви на нетолерантност и омраза и затова нашата обща кауза, като представители на институциите е да се обединим и да намерим начин да се противопоставим на насилието и да създадем условия за работа на младите хора и на всички от обществото, за да можем да се развиваме заедно и да намалим напрежението и противопоставянето“, каза областният управител.

Бяха дискутирани теми свързани с престъпленията, подбудени от предразсъдъци срещу групи от населението. Пред участниците беше представен доклад за състоянието на проблема, съставен от Български Хелзинкски Комитет.
Обсъдени бяха и събитията в Габрово от месец април.  По време на дискусията бяха представени актуални конкурси и възможности за подкрепа на дейности, насочени към преодоляване на престъпления от омраза.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *