Индийско-белгийска сватба в Ресен събра култури, обичаи, храна и танци (снимки)

0

Мила Милчева

Сватба като в Боливуд – пъстра, нетрадиционна и красива, вдигнаха двама млади във великотърновското село Ресен. Щастливите младоженци са Арне Схепенс от Белгия и чаровната Каришма Синг от Индия. Както „Болярски новини“ пръв съобщи, те са се запознали във Велико Търново, въпреки, че са от два различни континента – Каришма е индийка, а Арне – белгиец. Сватовник на чаровните влюбени се оказал холандецът с българско сърце Якоб ван Бейлен, който наскоро показа уникална колекция от чипровски килими в старата столица. Якоб запознал Каришма и Арне миналата година и любовта бързо пламнала между тях.

Арне е във Велико Търново повече от 10 години и говори приличен български. По професия е преводач. Каришма дошла в старата столица през февруари миналата година, а тук я довела работата й за американска компания. Двамата младежи първо пили кафе заедно, но любовта пламнала бързо и повече не се разделили. Голяма част от тяхната връзка е посветена на пътешествията – обиколили са почти цяла България, имат и доста излизания навън. Били са в Грузия, Турция, Кипър, Йордания…

Сватбеното тържество се провело на 6 юли. Младоженците сключили граждански брак в Община Велико Търново. Там били облечени в класическите костюм за него и бяла рокля за нея. Истинското тържество било в село Ресен, където под асмата на „Ресен лодж“ се смесили в пъстра палитра култури, обичаи, храна, песни и танци.

Българи, белгийци и индийци, англичани, холандци, шотландци, американци и още народности се веселили на уникалната сватба.Менюто също било интернационално – с индийска, белгийска и българска храна.

Къде, ако не на интернационална сватба, могат да бъдат видени холандец и азиатка в  български народни носии, заедно с шотландец в традиционно облекло.

 Там Каришма и Арне се пременили в национални индийски костюми. Били изпълнени и някои традиционни индийски сватбени обичаи като обикаляне около огъня и вричане във вярност с обещания. Запознати разказват, че ритуалът бил в съкратен вариант  до около час. В Индия обаче церемонията започвала в 10 вечерта и приключвала към 4 сутринта. Булката накрая плачела не толкова, защото се разделяла със семейството си, а защото умирала за сън…

Тържеството в Ресен продължило до късните часове вечерта, като естествено не липсвали качествени питиета, музика, танци, поздравления и страхотно настроение.

Болярски новини“ желае на Арне и Каришма здраве, любов, много деца и дълъг, и щастлив семеен живот!

сн. В. Узунова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *