Откриват изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

0

Ще бъдат показани ценни археологически находки и златния кръст- енколпион

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Изложбата, която ще е експонирана до 30 октомври, се организира от Регионалния исторически музей със съдействието на Община Велико Търново, а всички оригинални материали са любезно предоставени от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Само при откриване на изложбата на 10 юли ще могат да се видят и ценните находки, открити при археологическите проучвания на крепостта Трапезица през миналото лято от проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов.

За първи път пред широката публика в старата столица ще бъдат показани сребърни и златни обеци и наушници, част от реликварий във вид на човешка фигура с позлата и емайл, позлатен медальон с орлица, хранеща пилето си и други находки.

Специално място във временната експозиция ще е отделено на придобилия световна популярност златен кръст с частица от Христовото разпятие. Реликвата бе намерена от проф. Тотев в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата Църква №23. Уникалният кръст–енколпион тежи 75 г, датира се към втората половина на XII век и е ювелирна византийска изработка.

Предстои ценните находки да бъдат експонирани в посетителския център на Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“. .

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *