Валерия Дончева – тайфунът с нежното име на БСП

0

Светослава Иванова

 

Едва тридесет и три годишна, Валерия Дончева от Велико Търново умело балансира между семейните ангажименти като майка и съпруга и обществените задължения в местния парламент.

Младата жена далеч не се вписва в представите за типичен член на БСП и не робува на партийни клишета, макар да е едно от най-ярките имена на червената група в Общинския съвет. Впрочем доказателство за това е фактът, че се записва в БСП през 2011 г., когато партията …губи избори.

Бунтар по природа, със свободен дух и толерантна за чуждото мнение, Валерия натрупа солиден политически опит като съветник. Безспорно тя е сред най-активните, не само в своята група, но и сред 37-те търновски избраници. И съмишленици, и опоненти са еднакво респектирани от активността на Валерия, която е и доктор по „Обществени комуникации“. В дисертацията си младата жена изследва един от най-болните въпроси на властта, каквито са обществените поръчки в местните администрации. Категоричният й извод е, че човешкият фактор е основен, за да има нагласени търгове и конкурси.

Над 20 питания към кмета и общинската управа е направила до сега Валерия, а повечето от въпросите й са довели до разрешаването на редица конкретни проблеми. Те засягат широк кръг теми от инфраструктурата на общината. Резултат от въпроса й за опасните пресичания в района на Шереметя, например, са светлинната сигнализация и пътната маркировка.

Стълбищата във Велико Търново, които са основна комуникация, но често занемарени и опасни, състоянието на детските площадки, тяхната сигурност и красив облик, забравените улички в кварталите „Пишмана“ и „Зона В“, видът на Варуша също са на фокуса на внимание на Валерия Дончева. Наред с темата за фуникуляра и питането и към кмета Даниел Панов защо билетчето за него струва повече, отколкото е цената на два пъти по-дълги лифтове в Европа…

В личен план се радва на щастлив брак, шестгодишен син и безрезервна подкрепа на съпруга си. Той е бизнесмен, интересува се много от политика, но не иска да се ангажира, тъй като е категоричен – един от семейството стига, разказва Валерия. И признава, че на жените в политиката им е по-трудно, заради грешното разбиране в обществото, че една майка, при това работеща жена, няма да може да се справи с ангажиментите си.

Напротив, според Валерия семейните жени са много успешни и на политическото поприще. Първо – защото не губят връзката с действителността и второ – защото винаги има кой да ги приземява. А в днешно време е пълно със самозабравили се политици.

Валерия обожава да готви вкусни изкушения за любимите си мъже, но държи те да са от българската традиционна кухня. Нещо повече – младата жена обича да посреща гости, а домът й често е пълен с деца и семейни приятели, за които сама приготвя храна.

Семейните почивки са и на море, и на планина, но най-често по екскурзии, защото семейството обича да посещава музей, художествени галерии и културни забележителности.

„Интересувам се от изкуство, чета много Скандинавска литература и май обичам повече реалистичните, суровите сюжети, а не Холивудските“, признава още Валерия. Която намира време да релаксира понякога с йога, а понякога – просто да си остане сама у дома и да се наслаждава на тишината.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *