Христо Панев беше удостоен с високо държавно отличие

0

Мила Милчева

Президентът Румен Радев удостои днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с държавни отличия дейци на културата и изкуството. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен беше удостоен великотърновският художник Христо Панев.

Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства.

Живописта му се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Тя е повлияна от българската икона и най- вече от българската фрескова живопис. Характерни за него са циклите: Фрески, Митологични сцени, Библейски сюжети, Житейски теми: любов, майчинство, музика. Монументалните му работи са в техника – сграфито и сухо фреско.

Роден е през1942 г. в село Крепост, Хасковска област. През 1969 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – графика. През 1976 г. става член на СБХ.

Има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина., носител е на множество престижни награди, сред които и наградата „Велико Търново“. Почетен гражданин е на Димитровград.

От 2011 г. е действителен член на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера“. През 2011 г. -Участва в първата международна художествена изложба на действителните членове на Международната Академия „Нова Ера“ в ЦДХ в Москва. През 2012 г. има участие в изложбата „Многоликая Русия“ в гр. Владимир.

През 2013 г. – е награден с медал „Художник на новия век“ в номинацията „Художник нагодината“ от Световната академия по изкуства „Нова ера“ на изложбата на Академията „Нова ера“ в гр.Истанбул,Турция за принос в развитието на съвременното европейско изкуство. Същата година получава медал „1150 години от създаването на Руската република“ с решение на Руската художествена академия в Москва.

Приет е за почетен член на Руската държавна академия по изкуства с президент Зураб Церетели в Москва.

Негови творби се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.

„Смисълът на живота е в усъвършенстването на човешкия дух, а най-висшата проява на духа е изкуството, чрез него художникът в минути на вдъхновение се докосва до Бога“, казва Христо Панев. Посвещавам тази награда на моя брат, който ни напусна, но с който направихме 48 монументални платна в родното ни село Крепост, каза за „Болярски новини“ Христо Панев. Той допълни, че се надява вдъхновението да не го напуска и благодари на своето семейство – съпругата си – известната художничка Иваничка Панева, на сина си и на снаха си, които също са художници, и на своите внуци за подкрепата и обичта.

Днес в Президенството с орден „Стара планина“ първа степен бяха наградени театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов за заслуги в областта на културата и изкуството.

На церемонията актьорът и театрален режисьор Андрей Аврамов и председателят на гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“ Трифон Павлов бяха наградени с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен. Румен Радев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие на клавирния педагог, преподавател и дългогодишен директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Милка Митева.

„За мен е чест да връча висши държавни отличия на творчески дейци и общественици с безспорен авторитет, чиито имена се превърнаха в символ на цяла епоха от културното развитие на страната“, заяви държавният глава в словото си на церемонията.

Президентът подчерта, че отличията отразяват признателността, респекта и обичта на цялото ни общество към личностите, които са вложили огромна творческа енергия, съграждаща сила и лично достолепие в образа на съвременна България. „Примерът на културната ви мисия е респектиращ и вдъхновяващ не само у нас, но и отвъд пределите на страната. Вашите постижения са повод за лично удовлетворение, но също така са обществен капитал с висока стойност“, обърна се Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *