Чужденци от 36 държави на четири континента ще учат български във ВТУ

0

Мила Милчева

Чужденци от 36 държави, разположени на четири континента – Европа, Азия, Африка и Америка, ще учат български език във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Там на 15 юли тържествено ще бъде открит 42-рия Международен летен семинар по български език и култура. Специален гост на събитието ще е вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Форумът ще продължи до 4 август и е наситен с богата и разнообразна програма.

Сред участниците в семинара има хора с различни професии – компютърни инженери, програмисти, журналисти, адвокати, лекари, музикални педагози, изследователи, библиотекари и др. Голяма група съставляват студентите, съобщи доц. д-р Валерия Димитрова, зам.-директор на семинара. Някои от хората идват за пореден път в търновската Алма матер, което показва високото ниво на обучението, допълни тя. За 11-и път тук ще учи участник от Англия, грък идва за осми път, а жител на Полша – за шести. Най-младата участничка е от Украйна и е на 10 години. Тя идва със своята майка. Най-възрастната обучаваща се е Хилъри Бейли от Англия, която е на 70 години е музикален педагог.

За пръв път в семинара ще се включат представители на Азербайджан и Виетнам. Сред останалите участници има хора от Украйна, Русия, Германия, Беларус, Армения, Португалия, Молдова, Египет и т.н. Някои от „учениците“ са с български произход.

Програмата на семинара, освен практическите занимания и лекциите по български език, включва и специализирани семинари, както и списък от разнообразни културни инициативи. Особен интерес предизвикват семинарът по съвременно българско кино, който ще бъде воден от проф. Станимир Трифонов (продуцент и режисьор), както и по съвременна българска литератер, с водещ известният писател Емил Андреев. За пръв път тази година ще бъде организиран и семинар по туризъм, многоезичие и превод.

По традиция участниците в обучението всеки ден ще имат възможност да учат български народни песни и танци, като за пореден път техен учител ще е Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче“.

Вечери на българската и интернационалната кухня, демонстрации на български занаяти от Работилница „Седянка“ и екскурзии из страната ще допълнят програмата на семинара. Последните дни семинаристите ще прекарат в курортния комплекс „Албена“ на нашето Черноморие.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *